Είστε έγκυος και θέλετε να πιείτε ένα ποτάκι; Ειδικά, τώρα που είναι καλοκαίρι και βγαίνετε περισσότερες βόλτες έξω τα βράδια. Αλλά θα σας λέγαμε, καλύτερα να μην το κάνετε γιατί το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μωρό σας.
Τι συμβαίνει με το αλκοόλ
Το αλκοόλ όταν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να διαπεράσει την προστατευτική ασπίδα
του πλακούντα και να φτάσει μέχρι τον οργανισμό του μωρού.
Οι πιο σοβαρές βλάβες εκδηλώνονται από τα αρχικά στάδια της κύησης, όταν πραγματοποιείται η δημιουργία των βασικών οργάνων του εμβρύου.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου, προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο ή στο καρδιαγγειακό σύστημα, δυσμορφίες των άκρων και του σκελετού, προβλήματα στην όραση.
Το σύνολο αυτών των προβλημάτων, τα οποία ωστόσο εκδηλώνονται μόνο με τη συχνή και επαναλαμβανόμενη κατάχρηση αλκοόλ, δηλαδή λήψη ποσότητας άνω των 42 γραμμαρίων καθαρού
οινοπνεύματος ημερησίως, που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα ποτήρια κρασί ή μπίρα ονομάζεται εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (Foetal Alcohol Syndrome).
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου
Η κατανάλωση αλκοόλ κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να προκαλέσει υστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού που θα γεννηθεί, δημιουργώντας του προδιάθεση σε προβλήματα όπως η υπερκινητικότητα, η δυσκολία κοινωνικοποίησης, ακόμη και διανοητική υστέρηση, που είναι και η πιο συνηθισμένη επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τελευταίες έρευνες έχουν ενοχοποιήσει ακόμα και την πολύ μικρή κατανάλωση που μέχρι πρότινος θεωρείτο «αθώα» και πλέον οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.