Στην χώρα μας τα ποσοστά της καισαρικής τομής φτάνουν το 47% των τοκετών, άρα σχεδόν μία στις δύο γυναίκες γεννάει κάτω από τα φώτα ενός χειρουργείου.
Πόσα πράγματα όμως ξέρουμε γι’ αυτή τη διαδικασία;
Η Κλαίρη μοιράζεται μαζί μας τη δική της εμπειρία, όταν ήρθε η ώρα να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί και εξομολογείται: «Προσπαθούσαμε με τον γυναικολόγο μου επί 8 ώρες να γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό. Όταν όμως παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό του μωρού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με καισαρική τομή. Ήταν το χειρότερο σενάριο μου «μια χειρουργική γέννηση» και αυτό επειδή η μαμά μου γέννησε και τις τέσσερις φορές με καισαρική και ήταν κάτι που δεν ήθελα να συμβεί σε εμένα. Είχα διαβάσει άλλωστε για πολλούς κινδύνους και είχα ακούσει διάφορα αρνητικά. Αυτό όμως που δεν είχα ερευνήσει είναι μερικά από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την χειρουργική επέμβαση.»
Εδώ είναι μερικά για τα οποία πρέπει να είστε προετοιμασμένη σε περίπτωση που γεννήσετε με καισαρική τομή.
Το τρέμουλο
Όταν αρχίζει να επιδρά η αναισθησία, μερικές φορές υπάρχει το αίσθημα της ρίγης και του πυρετού, σε τέτοιο σημείο που δεν γνωρίζεις αν θα πρέπει να ανησυχείς. Εκτός αυτού στην αίθουσα του χειρουργείο κάνει κρύο με το θερμόμετρο να είναι στους μείον. Η συμβουλή μας είναι να ζητήσετε πολλές κουβέρτες!
Η πίεση
Στην καισαρική τομή δεν υπάρχει το σπρώξιμο όπως στον φυσιολογικό τοκετό γι΄αυτό και θα αισθανθείτε τεράστια πίεση μόλις ανοιχτεί η μήτρα για να βγει το μωρό έξω από την τομή. Εκείνη τη στιγμή το πάνω μέρος της μήτρας συσφίγγεται με αποτέλεσμα να νιώθετε πίεση στην περιοχή. Είναι στιγμιαίο αλλά προκαλεί άγχος γι’ αυτό καλό θα είναι να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό.
Το θέμα της τουαλέτας
Μπορεί να έχετε καθετήρα μετεγχειρητικά. Τη δεύτερη με τρίτη μέρα μετά το χειρουργείο μπορεί να νιώσετε πρησμένη εξαιτίας των αερίων. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως χρειάζονται λίγες ημέρες για να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου. Θα έχετε επιπλέον δυσφορία, αλλά αν ξεκινήσετε να κινείστε στον χώρο, θα διευκολυνθεί και η κινητοποίηση του εντέρου.
Μούδιασμα
Θα αισθάνεστε ένα ελαφρύ μούδιασμα στο σημείο της τομής. Κάποιες μάλιστα γυναίκες που γέννησαν με καισαρική υποστηρίζουν πώς όσα χρόνια και να περάσουν, το μούδιασμα παραμένει. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε φαγούρα στο σημείο της τομής αλλά να ξέρετε ότι η τομή θα επουλωθεί σε μια βδομάδα περίπου. Αν έχετε έντονο ερεθισμό ή μικρή πυορροία στην τομή σας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Πάντως για λίγους μήνες θα αισθάνεστε την τομή σας να σας «τραβάει». Η αίσθηση αυτή θα υποχωρήσει και η ουλή θα είναι λιγότερο ορατή με την πάροδο του χρόνου.
Φροντίδα της τομής
Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή μια ζώνη για τη μέση για να ανακουφιστείτε από τον πόνο της τομής. Φροντίστε επίσης να έχετε αγκαλιά ένα μαξιλάρι κάθε φορά που θέλετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε. Όταν περπατάτε προσπαθήστε να κρατάτε ίσιο τον κορμό και να έχετε κάποιον δίπλα σας, σε περίπτωση που ζαλιστείτε. Μπορείτε να κρατάτε την κοιλιά σας με τα χέρια για να νιώσετε ανακούφιση.
Επιστροφή στο σπίτι
Οι περισσότερες γυναίκες παραμένουν στο μαιευτήριο τρεις με τέσσερις ημέρες. Όταν πάτε σπίτι αποφύγετε να σηκώνετε βάρη και μην επιστρέψετε στην δουλειά σας πριν από τέσσερις με έξι εβδομάδες.