Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει ιστορίες για γυναίκες που είχαν περίοδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, η αλήθεια είναι όμως ότι μια γυναίκα που περιμένει παιδί δεν μπορεί να έχει περίοδο παράλληλα.
Μια απλή αιμορραγία ή η εμφάνιση μερικών σταγόνων αίματος τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ συνηθισμένα και δεν σημαίνει απαραίτητα πώς υπάρχει πρόβλημα αλλά αυτή η αιμορραγία σε καμιά περίπτωση δεν είναι περίοδος.
Τι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Καμιά φορά μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά αιμορραγία, που διαρκεί από 24 – 48 ώρες καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας περίπου δέκα μέρες μετά τη σύλληψη. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία για την οποία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για ίσως να είναι και ο λόγος που κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι δεν σταμάτησε η περίοδός τους όταν έμαθαν για την εγκυμοσύνη τους.
Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;
Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική αιμορραγία στην εγκυμοσύνη τους. Να θυμάστε όμως πώς η σοβαρότητα της αιμορραγίας κρίνεται από τον πόνο που τη συνοδεύει. Όταν λοιπόν δεν υφίστανται πόνοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αντίθεση με την περίπτωση που ο πόνος σχετίζεται με κράμπες και πόνους στην πλάτη.
Μερικές αιτίες αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι:
Ορμονική αιμορραγία
Κάποιες γυναίκες έχουν αιμορραγία κατά την 4η και 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους που μοιάζει μάλιστα με την περίοδο και εμφανίζεται στον χρόνο που θα έπρεπε να έχουν την κανονική εμμηνόρροια. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που αργούν να καταλάβουν πως περιμένουν μωρό.
Έκτοπη εγκυμοσύνη
Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης περιλαμβάνουν κολπική αιμορραγία. Μια έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία που είναι παρόμοια με την περίοδο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (συνήθως στη μία πλευρά), ναυτία, ζάλη και πόνος στον ώμο. Αυτό συμβαίνει όταν ο εσωτερικός βλεννογόνος του τραχήλου της μήτρας επεκτείνεται στην εξωτερική του επιφάνεια και παρατηρείται φλεγμονή. Η αιμορραγία μπορεί προκληθεί από σεξουαλική επαφή και αν δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης το πιθανότερο είναι να μην επηρεάσει την εγκυμοσύνη.
Αιμορραγία στα όρια του πλακούντα
Όταν βλέπετε αίμα αλλά δεν πονάτε είναι εξαιτίας ρήξης ενός από τα μικρά αγγεία στην άκρη του πλακούντα. Συνήθως η ροή είναι γρήγορη και μπορεί να έχετε και καφέ υγρά για λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείτε και συνίσταται ξεκούραση.
Πρόδρομος πλακούντας
Αναφερόμαστε όταν ο πλακούντας είναι χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει μερικώς ή πλήρως τον τράχηλο. Συνήθως προκαλεί μικρή αιμορραγία που μπορεί να έχει τη μορφή λίγων κηλίδων ή μεγάλης ροής. Μπορεί να παρουσιαστεί γύρω στην 20ή εβδομάδα και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλακούντας ανεβαίνει καθώς αναπτύσσεται η μήτρα. Ωστόσο σε μερικές γυναίκες ο πλακούντας παραμένει χαμηλά και καθώς το κάτω μέρος της μήτρας τεντώνεται, ο πλακούντας αποκολλάται και προκαλεί σοβαρή αιμορραγία. Αν και είναι μεγάλη η ροή, σταματά από μόνη της.
Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να ξεκουραστείτε στο νοσοκομείο μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας για να μπορέσουν να σας φροντίσουν αμέσως αν παρουσιαστεί αιμορραγία.
Αποκόλληση πλακούντα
Σε αυτή την περίπτωση ο πλακούντας διαχωρίζεται ή αποκολλάται από τα τοιχώματα της μήτρας. Η αιμορραγία συνοδεύεται με πόνους και κράμπες στην κοιλιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες παρουσιάζουν έντονη αιμορραγία από τον κόλπο και ταυτόχρονα πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, καμιά φορά μαζί με κράμπες και ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις. Μερικές φορές, όμως, η αποκόλληση δεν γίνεται αντιληπτή γιατί το αίμα συγκεντρώνεται πίσω από τον πλακούντα και δεν ρέει προς τα έξω. Γι’ αυτό, ακόμη κι αν δεν δείτε αίμα, αλλά νιώθετε έντονο πόνο στη μήτρα πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Κρίνεται αναγκαίο η άμεση ιατρική περίθαλψη και ίσως πρόκληση πρόωρου τοκετού.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι κάθε φορά που βλέπετε κηλίδες αίματος ή έχετε αιμορραγία, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Πηγή: justmommies.com