Λίγα είναι τα μωρά που κοιμούνται όλη τη νύχτα. Τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους, τα νεογέννητα κοιμούνται σε τυχαίες χρονικές στιγμές περίπου 12 έως 18 ώρες την ημέρα.
Τα περισσότερα όμως μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα αφού συμπληρώσουν τους 9 μήνες. Ακόμα και τότε όμως «νύχτα» σημαίνει μόνο πέντε με έξι ώρες ύπνου. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κρατάνε ξύπνιο ένα μωρό;
Θέλει παρέα
Προσπαθείτε επί ώρες να κοιμίσετε το μωρό σας και δεν τα καταφέρνετε; Αντί να αγανακτείτε για να το βοηθήσετε πάρτε το στο κρεβάτι μαζί σας όταν βρίσκεται σε κατάσταση υπνηλίας και δεν κοιμάται ακόμα κανονικά. Ακόμα κι αν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και σας βλέπει δίπλα του θα μάθει να «καθησυχάζει» τον εαυτό του και να μη βάζει τα κλάματα αμέσως.
Είναι πολύ κουρασμένο
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται περίπου 11-14 ώρες ύπνου κάθε 24 ώρες. Η ρουτίνα λοιπόν είναι το κλειδί για να ακολουθεί το μωρό σας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Πρέπει να ξέρει ότι θα ξυπνήσει, θα φάει, θα παίξει και θα κοιμηθεί.
Εξαιτίας του άγχους του αποχωρισμού
Είναι φυσιολογικό για το μωρό σας να περάσει από αυτή τη φάση. Μην προσπαθήσετε να το ενθαρρύνετε με πολλά λόγια ή επιπλέον φαγητό. Όταν το μωρό σας φτάσει τους 6 μήνες θα μπορεί να κοιμάται μόνο του εάν απλά του μιλάτε σιγανά ή του τρίβετε την πλατούλα. Από εκεί και πέρα μπορεί απλά να προκύψουν δύσκολες μέρες μεγαλώνοντας, εάν δηλαδή ένα βράδυ δει κάποιο άσχημο όνειρο ή φοβάται το σκοτάδι.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα πριν τον ύπνο
Το να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα πριν τον ύπνο βοηθά το παιδί σας να ξέρει ότι είναι ώρα για ύπνο. Δημιουργήστε μια ρουτίνα για τον ύπνο λοιπόν για να χαλαρώσετε το μωρό σας αλλά και να χαλαρώνετε εσείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, κάθε βράδυ καλό είναι το μωρό σας να κάνει ένα μπανάκι, ή να ακούει ένα παραμύθι έτσι ώστε να ξέρει ότι μετά από αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να κοιμηθεί. Καλό είναι να το ξεκινήσετε νωρίς, στους 4 μήνες περίπου.
Του λείπει ύπνος
Αν ένα μωρό δεν κοιμάται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχει πρόβλημα να κοιμηθεί το βράδυ. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται δύο ή τρεις υπνάκους την ημέρα ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον έναν υπνάκο μετά το μεσημέρι μέχρι την ηλικία των 5. Φροντίστε λοιπόν να το τηρείτε.
Άσχημα όνειρα
Τα παιδιά περιστασιακά βλέπουν άσχημα όνειρα και είναι φυσιολογικό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς από την πλευρά σας είναι να το καθησυχάζετε με τρυφερά λόγια και αγκαλιά. Αν οι εφιάλτες συνεχίζονται συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Υπνοβατεί
Μερικά παιδιά υπνοβατούν. Ενώ δεν είναι ξύπνια μπορεί να περπατήσουν, να μιλήσουν, να καθίσουν επάνω στο κρεβάτι ή να κάνουν άλλα πράγματα. Επειδή τα μάτια τους μπορεί να είναι ανοικτά ενδέχεται να μην το καταλάβετε αμέσως. Σε καμιά περίπτωση μην επιχειρήσετε να τα ξυπνήσετε γιατί μπορεί να τρομάξουν. Απλά καθοδηγήστε τα απαλά πίσω στο κρεβάτι και φροντίστε να υπάρχει ασφάλεια στον χώρο όπου περιφέρονται. Πάντως τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνάνε μόλις φτάσουν στην εφηβεία.
Αλλεργίες ή άσθμα
Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να κρατήσουν ξύπνια τα παιδιά. Η βουλωμένη μύτη από αλλεργίες, τα κρυολογήματα, το άσθμα δυσκολεύουν την σωστή αναπνοή. Στα βρέφη οι κολικοί, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η ωτίτιδα, ή οι πόνοι της οδοντοφυΐας μπορεί επίσης να εμποδίσουν τον ύπνο. Ο παιδίατρός σας θα σας βοηθήσει.
Πιπίλα ή αρκουδάκι
Μερικές φορές ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό να κοιμηθεί. Οι πιπίλες και τα λούτρινα αρκουδάκια βρίσκονται στη κορυφή της λίστας. Μην ξεχνάτε επίσης τους λεγόμενους «λευκούς ήχους» που βοηθούν το μωρό να κοιμηθεί. Αυτοί είναι ο ανεμιστήρας, το πιστολάκι για τα μαλλιά, ο αποροφητήρας, ένα cd που μπορείτε να βρείτε στην αγορά με τέτοιους θορύβους…