Τα ενοχλητικά πράγματα που κάνει ένα παιδί, αλλά τελικά το ωφελούν

Ας το παραδεχτούμε: τα παιδιά μας πολύ συχνά κάνουν διάφορα πράγματα και μάλιστα επί καθημερινής σχεδόν βάσης και κάθε φορά μας κάνουν να βγάζουμε… καπνούς! Το κλαψούρισμά τους, η γκρίνια, η non stop κινητικότητά τους, είναι κάποια από αυτά τα ενοχλητικά που δοκιμάζουν τις αντοχές των γονιών.

Ωστόσο, αν αυτές οι συνήθειες δεν ενδείκνυνται για τα νεύρα των μεγάλων, για τα παιδιά στην πραγματικότητα είναι καλό. Και αυτό γιατί κάποιες από αυτές, τα βοηθούν κυρίως στη συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Δείτε παρακάτω κάποια από τα ενοχλητικά πράγματα που κάνει ένα παιδί και πώς το ωφελούν:

Ξεσπάσματα θυμού

Πρόκειται για μία από τις συνηθισμένες συμπεριφορές ενός παιδιού. Είτε στο σπίτι είτε έξω, αν δεν περάσει το δικό του, δεν το έχει σε τίποτε να ξεσπάσει, προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Και μπορεί η συμπεριφορά αυτή, που μπορεί να είναι έντονη να τρομάζει σχεδόν τους γονείς, όμως είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα από τα ξεσπάσματα θυμού το παιδί μαθαίνει τα συναισθήματα του. Είναι ένα υπέροχο εσωτερικό ταξίδι στο συναισθηματικό του κόσμο, όπου θα ανακαλύψει πώς να εκφράζει και πώς να διαχειρίζεται, όσα νιώθει

Είναι απίστευτα υπερκινητικό

Δεν κάθεται σε ένα σημείο, παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Συνεχώς κάνει κάτι. Έχει απίστευτη ενέργεια και αναρωτιέστε πού τη βρίσκει και πώς δεν κουράζεται. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε πώς όλη αυτή η κινητικότητα, κρατά το παιδί υγιές για μια ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal, τα παιδιά που ήταν υπερκινητικά, ως ενήλικες ζύγισαν λιγότερο από τους ενήλικες εκείνους που ως παιδιά δεν κινούνταν.

Είναι ακατάστατο

Παιδί και ακαταστασία αποτελούν κάτι σαν… αχτύπητο δίδυμο. Τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε ένα μόνιμο χάος, όπως και το δωμάτιο τους. Κι, όμως, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Developmental Science, εξηγεί ότι όλο αυτό το χάος, αποδεικνύεται εκπαιδευτικό για τα παιδιά, κυρίως για εκείνα, κάτω των 3 χρόνων. Κι αυτό, διότι έτσι μαθαίνουν τα αντικείμενα και την ονομασία τους, γρηγορότερα.

Κλαίει με το παραμικρό

Το ξέρουμε, είναι ενοχλητικό. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το κλάμα λειτουργεί θεραπευτικά για το παιδί. Με το κλάμα το παιδί ξαλαφρώνει, αφού έτσι μειώνεται το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα του. Γι’ αυτό την επόμενη φορά, αφήστε το να κλάψει. Του κάνει καλό.

Είναι μονίμως σε μία άρνηση

Το «όχι» μοιάζει να είναι τις περισσότερες φορές, η αγαπημένη του λέξη. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μέσα από την άρνηση αυτή το παιδί αυτοπροσδιορίζεται. Και μπορεί να λέει συνέχεια όχι, όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτει συγχρόνως τι είναι αυτό που του αρέσει και τι όχι.