Τρόποι για να αρνηθείτε στο παιδί χωρίς να πείτε «Μην» και «Όχι»

Πόσες φορές μέσα στην ημέρα ένας γονιός λέει «όχι» ή «μη»; Ειδικά, όταν εκείνο είναι είτε ιδιαίτερα απαιτητικό είτε ιδιαίτερα ζωηρό. Πολλές, είναι η απάντηση. Και πόσες φορές είχατε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Μάλλον, όχι και τόσες πολλές.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι να αρνηθεί ο γονιός στο παιδί, χωρίς ουσιαστικά να λέει «όχι» και «μην» όλη την ώρα. Δείτε παρακάτω κάποια παραδείγματα που θα σας φανούν χρήσιμα.

«Το ξέρω ότι σου αρέσει πολύ το παγωτό αλλά αν φας πολύ δεν θα σου κάνει καλό»

Ο David Walsh, ψυχολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων προτείνει στους γονείς, αν δεν μπορούν να αρνηθούν στα παιδιά πρόχειρα φαγητά, όπως είναι το παγωτό και τα γλυκά, να δώσουν μια υγιεινή εναλλακτική είναι το γιαούρτι. Αποφύγετε την υπόσχεση του «ίσως αύριο» τονίζει ο Δρ Walsh λέει.  Άλλωστε τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το χρόνο πολύ καλά, γι ‘αυτό δεν έχει νόημα να τους πει πότε ακριβώς στο μέλλον θα φάνε παγωτό. Τα περισσότερα νήπια θέλουν απλά να πάρουν αυτό που ζήτησαν γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει ήρεμα και σταθερά να προσφέρουν  το υγιεινό σνακ παρά τις διαμαρτυρίες του μικρού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας παίρνει ακόμα μια απόλαυση, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή.

«Το φαγητό πρέπει να το τρώμε, δεν το πετάμε»

Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να παίζουν με το φαγητό, επειδή μπορεί ακόμα να είναι χορτάτοι από το προηγούμενο γεύμα. Τότε το φαγητό γίνεται ένα ακόμα παιχνίδι λέει η οικογενειακή σύμβουλος Linda Shook Sorkin. Αντί να φωνάζετε στο παιδί σας που πετάει τα μακαρόνια και το τυρί στο πάτωμα, εξηγήστε του τον λόγο για τον οποίο δεν πετάμε τα φαγητά σαν να μιλάτε σε ενήλικα, σοβαρά δηλαδή. Χρησιμοποιήστε αυτή την ηρεμία και την επεξηγηματική προσέγγιση ακόμα και λίγο πριν τον ύπνο, όταν το μικρό σας αρχίζει να αναπηδά στο κρεβάτι λέγοντας, «Τα κρεβάτια είναι για ύπνο και χαλάρωση, όχι για να χοροπηδάμε.» Αλλά όταν πίνει το γάλα του χωρίς διαμαρτυρία, αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά και μην ξεχνάτε την επιβράβευση.

«Δεν πρέπει να γκρεμίζεις τα Legos. Άσε με να σου δείξω πώς να παίξεις»

Αν το άτακτο παιδάκι σας αποφασίσει να γκρεμίσει τον πύργο από Legos του αδερφού του δεν σημαίνει ότι αυτό είναι σημάδι ζήλιας, τουλάχιστον όχι συνειδητά  εξηγεί ο Fran Walfish, συγγραφέας και ψυχολόγος. «Δεν ζηλεύει το ταλέντο του αδερφού του απλά πιστεύει ότι είναι διασκεδαστικό  να το γκρεμίσει», λέει ο  Δρ Walfish. Τα περισσότερα μισούν να τους λένε τι να κάνουν, κάποια μάλιστα περισσότερο από άλλα. Εξηγήστε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος και ρωτήστε τον αν θέλει να συμμετέχει στο παιχνίδι με την προϋπόθεση να του δείξετε.

«Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα όχι τα χέρια μας»

Αυτό είναι μια έξυπνη προσέγγιση για αποφύγετε να πείτε την φράση «Μην χτυπάς την αδερφή σου». Ένα παιδί δεν καταλαβαίνει πόσο κακό είναι να ασκούμε βία και να χτυπάμε. Για να το περιορίσετε λοιπόν, είναι σημαντικό ασφαλώς να σταματήσετε αυτή την επίθεση και στη συνέχεια να πείτε ήρεμα «Εμείς δεν χτυπάμε όταν είμαστε θυμωμένοι.» Τις περισσότερες φορές  το μικρό παιδί εκφράζει την απογοήτευσή του ή αναζητά την προσοχή. Ρωτήστε τα αδέλφια αν θέλουν να αγκαλιάσουν ο ένας  τον άλλον και καλλιεργήστε την αγάπη.

«Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν κλαψουρίζεις. Μίλα μου κανονικά»

Ένα παιδί για να πάρει αυτό που θέλει μπορεί πολύ εύκολα να κλαψουρίσει ή να διαμαρτυρηθεί εύκολα. Αποφύγετε να πείτε την φράση «Εμείς δεν γκρινιάζουμε» ή «Οι άντρες δεν κλαίνε», αν το παιδάκι σας είναι αγόρι.  Αντ ‘αυτού, ενθαρρύνετε τον/την να μιλήσει με απλά λόγια. Ο Richard Bromfield, συγγραφέας του βιβλίου How to Unspoil Your Child Fast, προτείνει «Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν μιλάς με παραπονιάρικη φωνή». Πείστε το να μιλήσει σε κανονικό τόνο. Ένας καλός τρόπος για να ανταποκριθεί είναι να υπάρχει συναίσθημα στα λόγια σας και να δείξετε την καλή σας διάθεσή για διάλογο.

«Μπορεί η μαμά να πάει πίσω το τηλέφωνο της; Εσύ πάρε αυτό το παιχνίδι»

Το παιδί σας μπορεί να θέλει να κρατάει το κινητό σας, αλλά αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι. Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό και ευχάριστο παιχνίδι, την επόμενη φορά που θα θελήσει το τηλέφωνο σας. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αντικαταστήσουν μια συμπεριφορά από το να τη σταματήσουν. Αν δεν έχετε ένα παιχνίδι μαζί σας, δοκιμάστε να δώσετε κάτι μικρό όπως ένα μπρελόκ που δεν μπορεί να προκαλέσει χάος και είναι ακίνδυνο. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και να το μάθετε καινούργια πράγματα στο κατάστημα , όπως π.χ τα φρούτα ή τα χρώματα.