Είτε έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεση σας είτε μόλις μισή ώρα, μπορείτε ακόμα και σήμερα να οργανώσετε την κουζίνα σας ακολουθώντας λίγα μόλις βήματα.
Εάν έχετε 10 λεπτά στη διάθεσή σας, καθαρίστε τον πάγκο
Βρείτε ένα νέο μέρος να αποθηκεύσετε όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας και που όμως καταλαμβάνουν χώρο στον πάγκο της κουζίνας σας. Για παράδειγμα εάν πλένετε τα πιάτα στο χέρι και δεν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, τότε αντί να αραδιάζετε τα καθαρά πιάτα στον πάγκο πάνω σε μια πετσετούλα αγοράστε μια ανοξείδωτη πιατοθήκη που θα σας εξοικονομήσει και χώρο.
Αν έχετε 15 λεπτά, ξεκαθαρίστε τα προϊόντα καθαρισμού που έχετε στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη.
Σε αυτό το ντουλαπάκι που έχουμε τον κάδο για τα σκουπίδια, συνήθως όλες οι νοικοκυρές κρατάμε και τα καθαριστικά μας. Μήπως όμως ήρθε η ώρα για το ξεσκαρτάρισμα; Αποφασίστε ποια θέλετε να κρατήσετε και ποια καθαριστικά θέλετε να πετάξετε. Τακτοποιήστε τα υπόλοιπα ανάλογα το είδος π.χ για το πάτωμα, για τη σκόνη κλπ. Αν έχετε γυάλινα μπουκάλια εκεί πέρα αντικαταστήστε τα με πλαστικά ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού αν μια μέρα που βιάζεστε το αρπάξετε γρήγορα.
Αν έχετε 25 λεπτά στη διάθεσή σας, ασχοληθείτε με τα παραγεμισμένα συρτάρια
Ναι, είναι αυτά τα συρτάρια που αποφεύγουμε να ανοίγουμε για να πάρουμε κάτι και το ανοίγουμε μόνο για να βάλουμε! Μήπως όμως έχει «μπουκώσει» και πλέον δεν ξέρετε τι έχει μέσα; Για να αισθανθείτε καλύτερα σας λέω πως το δικό μου περιλαμβάνει τα πάντα: από εργαλεία μέχρι σφουγγαράκια για τα πιάτα. Ας σκεφτούμε όμως και ας αναλογιστούμε πόσα από αυτά τα πράγματα που έχουμε καταχωνιάσει εκεί μέσα χρησιμοποιούμε πραγματικά; Ελάχιστα είναι η απάντηση! Το καλύτερο λοιπόν είναι είτε να τα κατεβάσουμε στην αποθήκη, είτε να τα χαρίσουμε ή να πετάξουμε και τίποτα. Δεν μπορείτε να αποφασίσετε; Βάλτε ότι άχρηστο βλέπετε σε ένα κουτί και κατεβάστε το στην αποθήκη. Στην κορυφή του κουτιού γράψτε την σημερινή ημερομηνία (12.11.2014). Αν μέχρι του χρόνου τέτοια μέρα δεν το αναζητήσετε, πετάξτε το με κλειστά τα μάτια!
Αν έχετε 30 λεπτά στη διάθεσή σας, αναδιοργανώστε το ψυγείο.
Το παραμελούμε γιατί εκτός από βαρετό είναι και χρονοβόρο. Είναι όμως σημαντικό να το καθαρίζουμε διότι αποτελεί θέμα υγιεινής και σωστής συντήρησης των τροφίμων.
Καταρχήν αδειάστε στο και καθαρίστε το εσωτερικό τους είτε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων είτε φυσικά με ξύδι και νερό. Με ένα σφουγγαράκι λοιπόν καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες και τα ράφια. Μόλις τελειώσετε χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί η βετέξ (μόνο με νερό) για να απομακρύνετε ότι έχει μείνει πάνω στα ράφια και τέλος σκουπίστε με στεγνό πανί ή με χαρτί κουζίνας. Μετά μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά τα προϊόντα στα θέση τους. Τώρα είναι η ευκαιρία να πετάξατε ότι έχει λήξει ή δεν σας «γεμίζει το μάτι» και όχι να το ρίξετε στο τσιμπολόγημα!
Τέλος μην ξεχάσετε να ξεχωρίσετε και τα σκουπίδια και να ανακυκλώσετε ότι μπορείτε!