Στην εγκυμοσύνη η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί από αυτήν κρίνεται η σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου.
Για το Α ́ Τρίμηνο
Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ και το σίδηρο. Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή, συκώτι, μοσχάρι, όσπρια.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι θα πρέπει στο διαιτολόγιό σας να εντάξετε τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα.
Για το Β ́ Τρίμηνο
Κατά το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει τα γεύματα να καλύπτουν τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος.
Θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β1,Β2,Β3 και Β6, όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, τα δημητριακά και τα παράγωγά τους).
Επίσης μη ξεχνάτε τα γαλακτοκομικά και τα τυριά που έχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D.
Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.
Και όπως πάντα θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα.
Για το Γ ́ Τρίμηνο
Κατά το τρίτο τρίμηνο οι αυξημένες ανάγκες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες παραμένουν.
Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαραίτητη για την κάλυψη του ασβεστίου και του μαγνησίου, πλην των περιπτώσεων όπου λαμβάνεται ειδικό συμπλήρωμα.
Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.
Συνεχίστε να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας πίνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα.