Η αίσθηση της γεύσης σε ένα μωρό αναπτύσσεται πολύ πριν από τη γέννηση. Στην πραγματικότητα, η γεύση του παιδιού σας αρχίζει να αναπτύσσεται, ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Ένα νεογέννητο νιώθει εντονότερα τη γεύση από ό, τι ένας ενήλικος. Ένα μωρό έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, αριθμός πολύ υψηλότερος από ό, τι στους ενήλικες.
Τα μωρά είναι ευαίσθητα σε γλυκές και πικρές γεύσεις κατά τη γέννηση. Γεννιούνται με μια προτίμηση για τα γλυκά και μια αποστροφή προς τα πικρά. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση των μωρών για τα γλυκά τρόφιμα από την αρχή. Γνωρίζουν τη γεύση του παγωτού από τη στιγμή που ήταν στη μήτρα.
Δείτε παρακάτω πέντε που δεν γνωρίζετε…
1. Η αίσθηση της γεύσης συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση της όσφρησης στα μωρά. Αυτό εξηγεί το γιατί το νεογέννητο θα γυρίσει το κεφάλι του προς τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος.
2. Η αίσθηση της όσφρησης του μωρού επηρεάζει επίσης την επιλογή του γεύσεων. Αν για παράδειγμα πίνατε χυμό καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, πολύ πιθανό το μωρό σας να λατρεύει αυτή τη γεύση, σε αντίθεση με ένα άλλο μωρό που η μητέρα του δεν έτρωγε καθόλου καρότα στην κύησή της.
3. Τα μωρά αντιδρούν σε αλμυρά τρόφιμα μεταξύ τριών και έξι μηνών.
4. Τα μωρά καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να αναπτύσουν ανεξάρτητη αίσθηση της γεύσης.
5. Ένα μωρό θα πρέπει να δοκιμάσει ένα φαγητό πάνω από 11-15 φορές για να του αρέσει, έτσι ως γονείς θα πρέπει να είστε υπομονετικοί.