Αναρωτιέστε αν πρέπει να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ή μήπως φοβάστε ότι θα σας προκαλέσουν ναυτία;
Σε αυτό το άρθρο θα πάρετε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με τις προγεννητικές βιταμίνες.
Ποιες είναι οι προγεννητικές βιταμίνες;
Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή γενικότερα κάνει καλό στην υγεία σας, την περίοδο της εγκυμοσύνης όμως επιβάλλεται. Για τον λόγο αυτό πρέπει να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες οι οποίες θα καλύψουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να έχετε. Οι προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο
Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του μωρού, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα αναπτύσσονται τις πρώτες 28 μέρες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή που ακόμα οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ότι είναι έγκυες. Επειδή λοιπόν σχεδόν το 50% των κυήσεων είναι απρογραμμάτιστες, συνιστάται κάθε γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος να παίρνει 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος ημερησίως, ξεκινώντας πριν τη σύλληψη και συνεχίζοντας τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.
Μια γυναίκα που έχει ήδη ένα μωρό με κάποια ανωμαλία στο νευρικό σωλήνα θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της σχετικά με το αν θα χρειαστεί να λάβει μια διαφορετική δόση του φυλλικού οξέος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μιας μεγαλύτερης δόσης (έως 4.000 μικρογραμμάρια) τουλάχιστον ένα μήνα πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μπορεί να είναι ευεργετική για τις γυναίκες, αλλά πρέπει πρώτα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Τα τρόφιμα πάντως που περιέχουν φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή κά. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι καλό να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.
Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: 9 τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ & Η σημασία του φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη
Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα. Είναι απαραίτητο για τον σκελετό του μωρού, αλλά και για τον δικό σας. Καλό είναι να συνδυάζεται με τη βιταμίνη D, που επιτρέπει τη δέσμευσή του από τα οστά. Με μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και με συμπληρώματα θα καλύψετε τις ανάγκες σας.
Τέλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία της εγκύου. Είναι εξαιρετικά ουσιώδες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού της αλλά και του μωρού, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος και των δύο.
Τι πρέπει να προσέξω στις προγεννητικές βιταμίνες;
Ψάξτε για μια προγεννητική βιταμίνη που περιλαμβάνει:
• 400 μικρογραμμάρια (mcg) του φυλλικού οξέος.
• 10 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης D.
• 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου.
• 70 mg βιταμίνης C.
• 3 mg θειαμίνης.
• 2 mg ριβοφλαβίνης.
• 20 mg νιασίνης.
• 6 mcg βιταμίνης Β12.
• 10 mg βιταμίνης Ε.
• 15 mg ψευδαργύρου.
• 17 mg σιδήρου.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας πει ποια προγεννητική βιταμίνη θα πρέπει να πάρετε.
Μπορεί οι προγεννητικές βιταμίνες να προκαλέσουν ναυτία;
Κάποιες προγεννητικές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία σε μια έγκυο γυναίκα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο μιλήστε με το γιατρό σας. Εκείνος είναι που θα συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό είδος προγεννητικής βιταμίνης. Προσπαθήστε πάντως να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες με το φαγητό ή ακριβώς πριν τον ύπνο.