Καθώς το μωρό αρχίζει να χτίζει τις κινητικές του δεξιότητες, όπως ο συντονισμός και η δύναμη, θα αρχίσει να προσπαθεί να κινείται αυτόνομα.
Πολλά μωρά – όχι όμως όλα – αρχίζουν να μπουσουλάνε μεταξύ 8 και 12 μηνών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kidshealth. Εάν ο παιδίατρος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα και το μωρό εξακολουθεί να μην μπουσουλάει, μπορεί να χρειαστεί να παίξετε μερικά παιχνίδια για να το ενθαρρύνετε.
Κοιλίτσα στο πάτωμα
Αν μονίμως κρατάτε το μωρό σας ή το έχετε καθισμένο δεν έχει κανέναν λόγο να προσπαθήσει να μπουσουλήσει. Για αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής(AAP) συνιστά να αφήνετε το παιδί με την κοιλίτσα στο πάτωμα, σε θέση δηλαδή για μπουσούλημα. Δοκιμάστε το για 3 – 5 λεπτά, δύο με τρεις φορές την ημέρα. Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε αυτόν τον χρόνο όσο το μωρά σας δείχνει ενδιαφέρον στο να κινείται μόνο του.
Η μέθοδος του παιχνιδιού
Κάποια μωρά χρειάζονται απλώς κίνητρο για να κινηθούν. Σε αυτήν την ηλικία το καλύτερο κίνητρο είναι φυσικά το παιχνίδι. Τοποθετήστε το μωρό με την κοιλίτσα στο πάτωμα και απομακρυνθείτε ένα – δύο μέτρα μακριά. Βάλτε μπροστά σας ένα αγαπημένο του αντικείμενο (το αγαπημένο του αρκουδάκι ή την πιπίλα του) και περιμένετε. Αν πραγματικά το θέλει, θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να το αποκτήσει (ή θα αρχίσει να κλαίει για να του το δώσετε).
Θέλει λίγο… ώθηση
Το μωρό σας στηρίζεται στα τέσσερα αλλά δεν φαίνεται να θέλει να το κουνήσει ρούπι! Κάποιοι παιδίατροι συνιστούν να ακουμπήσετε με τις παλάμες σας, το πίσω μέρος των ποδιών του, ασκώντας μια πολύ μικρή πίεση. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει το μωρό να σταθεροποιηθεί και να αισθανθεί ασφάλεια για να κουνηθεί.
Ο καθένας έχει το στυλ του
Θα πρέπει να αφήσετε το μωρό να επιλέξει το δικό του τρόπο για να μπουσουλάει. Το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει εξαρχής τον παραδοσιακό τρόπο με τις παλάμες και τα γόνατα. Ωστόσο κάποια μωρά προσπαθούν να μπουσουλήσουν έχοντας τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα. Άλλα, κυλιούνται, γλιστρούν με τα στομάχια τους και άλλα κάνουν… τούμπες. Όσο βλέπετε ότι το μωρό σημειώνει πρόοδο δεν θα πρέπει να αγχώνεστε για το αν θα ακολουθήσει ή όχι την παραδοσιακή οδό.
Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Εσάς τι… στυλ μπουσουλήματος έχει το μωρό σας;