Τα ξενύχτια και το τεχνητό φως μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, υποστηρίζει νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους μελετητές, το σκοτάδι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη μελατονίνη, η οποία προστατεύει τα ωάρια μιας γυναίκας από το άγχος, παράγεται στο σκοτάδι. Έτσι λοιπόν, «κάθε φορά που ανάβετε το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας εμποδίζετε την παραγωγή της μελατονίνης», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Russel Reiter.
Αντ ‘αυτού, οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να περνάνε οκτώ ώρες στο σκοτάδι τη νύχτα, συμβουλεύει ο Reiter. Για να παραχθεί μάλιστα η μέγιστη ποσότητας μελατονίνης, βεβαιωθείτε ότι δεν έρχεται καθόλου φως στο δωμάτιο που κοιμάστε και αποφύγετε ακόμα και το φως της τηλεόρασης ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
«Τη νύχτα τα φώτα πρέπει να είναι κόκκινα ή κίτρινα και όχι λευκά ή μπλε καθώς αυτό το είδος του φωτός μπορεί να διαταράξει το ρολόι του σώματος», προσθέτει ο καθηγητής Reiter.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι και οι έγκυες πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια συμβουλή, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης επειδή η έκθεση σε υπερβολικό φως μπορεί να μην επιτρέψει να πάρει αρκετή μελατονίνη ο εγκέφαλος του μωρού και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν μπορεί να μπει σε εφαρμογή από τη μια μέρα στην άλλη διαφορετικά το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση.
Πηγή: Dailymail.com