Ίσως κάποτε να μας φαινόταν μακρινό, ίσως και σαν σενάριο ταινίας. Όμως, η απαγωγή παιδιών ή οι προσπάθειες απαγωγής τους είναι μέρος της πραγματικότητας που ζούμε, μπορεί να συμβεί δίπλα μας, ακόμα και στο ίδιο το παιδί μας.
Δεν αποτελούν σενάριο, αλλά πραγματικότητα. Και η πρόσφατη ιστορία με τη μικρή Μαρκέλλα, έρχεται να δείξει πώς ο κόσμος έχει γίνει όχι μόνο σκληρός, αλλά κι επικίνδυνος για τα παιδιά μας, τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε.
Δείτε, λοιπόν, παρακάτω πώς μπορείτε να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας να προσέχουν και να προφυλάσσονται.
Αρχικά, δεν θα πρέπει να τρομάξετε το παιδί. Θα πρέπει με ήρεμο και κατανοητό τρόπο να του εξηγήσετε πόσο επικίνδυνο είναι να μιλάει με κάποιον άγνωστο. Επίσης, πρέπει να του καταστήσετε σαφές ότι ο άγνωστος είναι άγνωστος και ποτέ δεν παίρνουμε κάτι που μας προσφέρει. Όπως και ποτέ δεν θ στείλετε έναν άγνωστο να το παραλάβει από το σχολείο ή από κάπου που έχει πάει, χωρίς εσάς.
Εννοείται, πως δεν τον πλησιάζει, δεν ανοίγει συζήτηση μαζί του και σε καμία περίπτωση δεν τον ακολουθεί, αν του το ζητήσει.
Ειδικά, σε αυτή την περίπτωση που ο άγνωστος επιμένει, τονίστε στο παιδί πως αν είναι στο σχολείο να τρέξει στη δασκάλα για βοήθεια, αν είναι σε εξωτερικό χώρο (παιδική χαρά, πάρκο ή κάπου αλλού) να τρέξει σε έναν γνωστό ενήλικα. Διαφορετικά, να βάλει ακόμα και τις φωνές, ώστε ο άγνωστος να θορυβηθεί και να φύγει.
Τώρα, που είναι καλοκαίρι και τα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά βγαίνουν στο πάρκο για παιχνίδι με φίλους ή για ποδήλατο τού εξηγείται ότι ΠΟΤΕ δεν πρέπει να είναι μόνο του και να απομακρύνεται από το σημείο που έχει κόσμο. Ειδικά, όταν έχει βραδιάσει.
Να είναι πάντα με τους φίλους του.
Δημιουργήστε με το παιδί το δικό σας συνθηματικό κωδικό. Προτιμήστε κάτι πολύ προσωπικό (όχι ημερομηνία γέννησης, όνομα γονιού, ομάδα) που να το γνωρίζετε μόνο εσείς οι γονείς και το παιδί. Κανείς άλλος.
Όταν, λοιπόν, ο άγνωστος πλησιάσει το παιδί και του πει πως είναι φίλος/η του μπαμπά ή της μαμάς, το παιδί να ζητήσει το συνθηματικό.
Αν αυτός που πλησιάσει το παιδί, είναι από το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον ή οικείο πρόσωπο και του πει πως τον στείλατε εσείς να το πάρει, εξηγείτε στο παιδί πως σε αυτή την περίπτωση ζητάει να μιλήσετε μαζί στο τηλέφωνο, αν όντως τον/την στείλατε εσείς.
Αν το πρόσωπο αυτό βρει διάφορες εξηγήσεις του τύπου: δεν έχω μπαταρία, έχω ξεχάσει το κινητό ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να μην επικοινωνήσει μαζί σας, τότε τονίζετε στο παιδί πως σε αυτή την περίπτωση, αρνείται να ακολουθήσει.
Βέβαια, αυτό που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου, είναι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών στα social media ή άλλων στοιχείων που τα αφορούν. Όσο και να θέλετε ως γονείς να μοιράζεστε με τους διαδικτυακούς σας φίλους στιγμές του παιδιού σας, ο κόσμος στο διαδίκτυο δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ενδεχομένως χωρίς να το θέλετε, εκθέτετε σε κίνδυνο το παιδί σας.
Γι’ αυτό μην ανεβάζετε φωτογραφίες του στα social media