Ένα από τα πιο συχνά άγχη μίας νέας, κυρίως, μαμάς είναι το κόψιμο των νυχιών του μωρού. Και το μεγαλύτερο άγχος είναι μήπως και το τραυματίσουν. Άλλωστε, μία κίνηση του μωρού μπορεί να επιφέρει τον τραυματισμό του.
Γι αυτό, η καλύτερη στιγμή για να γίνει η περιποίηση είναι όταν το μωρό κοιμάται ή αμέσως μετά το μπάνιο, όταν τα νύχια του μωρού σας είναι ακόμα απαλά.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως στο δωμάτιο για να βλέπετε τι ακριβώς κάνετε. Παράλληλα, χρησιμοποιήστε ένα ψαλιδάκι ειδικά για μωρά και χρήση για μικρά δάχτυλα ενώ βεβαιωθείτε ότι το χέρι σας είναι σταθερό. Μπορείτε στην αρχή να κόβετε τα νύχια ίσια και στη συνέχεια με μία λίμα να εξομαλύνετε τις τραχιές άκρες.
Αν αποφασίσετε να κόψετε τα νύχια του μωρού σας όταν εκείνο είναι ξύπνιο ζητήστε από κάποιον να το κρατήσει όσο εσείς περιποιείστε τα άκρα του. Έτσι θα μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του ή και να αποσπάσετε την προσοχή του ώστε να μην κάνει το μωρό κάποια απότομη κίνηση και το τραυματίσετε κατά λάθος.
Μερικοί γονείς τρώνε τα νύχια του μωρού τους σε σχήμα, αλλά αυτό είναι λάθος επειδή εισάγετε με αυτόν τον τρόπο μικρόβια από τα στόμα σας στα δαχτυλάκια του μωρού. Μπορεί επίσης και να το τραυματίσετε με τα δόντια σας.
Αν τραυματίσω κάποιο δαχτυλάκι του, πώς μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει σε πολλούς γονείς. Απλά ξεπλύνετε το κόψιμο κάτω από κρύο νερό, στη συνέχεια τυλίξτε ένα ιστό γύρω από το δάχτυλό του μωρού σας και κρατήστε το με μια μικρή πίεση. Η αιμορραγία σταματά συνήθως σε λίγα λεπτά. Καλύτερα μη βάλετε κάποιο επίδεσμο στο δάχτυλο του μωρού γιατί είναι πιθανό να βάζει το δάχτυλο στο στόμα του και θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε πνιγμό. Επίσης, οι γιατροί δεν συστήνουν τη χρήση ενός υγρού προϊόντος στα μωρά ή στα νήπια, επειδή θα το πιπιλίζουν συνέχεια. Σε περίπτωση που το μωρό σας έχει μια πληγή και η αιμορραγία δεν σταματάει επισκεφτείτε τον γιατρό.