Δυσκολεύεστε να βάλετε το μικρό σας για ύπνο το μεσημέρι ή μήπως δεν κοιμάται καλά τα βράδια; Δείτε μερικά από τα πιο κοινά στραβοπατήματα στον ύπνο που κάνουν όλοι οι γονείς και πώς να τα αποφύγετε.
Παράκαμψη ρουτίνας της προετοιμασίας του ύπνου
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν πριν πάνε για ύπνο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα μωρά. Μια ρουτίνα του ύπνου θα βοηθήσει το μικρό σας όχι μόνο να χαλαρώσει πριν μπει στην κούνια του αλλά είναι επίσης και μια θαυμάσια ευκαιρία συγκόλλησης μεταξύ μωρού και μαμάς.
Όσο χρονοβόρο και να σας φαίνεται τώρα θα διαπιστώσετε ότι στο μέλλον θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια. Μια ώρα πριν να βάλετε το μωρό σας για ύπνο μπορείτε να ξεκινήσετε την ρουτίνα (6-7 το απόγευμα είναι η κατάλληλη ώρα για ένα μωρό ή ένα μικρό παιδάκι.) Κλείστε τις κουρτίνες, χαμηλώστε το φωτισμό στο δωμάτιο, προετοιμάστε το γάλα και την ιστορία που θα του πείτε. Ένα ζεστό μπανάκι μπορεί επίσης να βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει. Διαβάστε μια ιστορία και στη συνέχεια με τα δάχτυλά σας χαϊδέψτε το προσκεφάλι του. Ούτε που θα το καταλάβετε για πότε θα τον/την πάρει ο ύπνος.
Αγνοείτε τα συνθήματα ύπνου που σας δίνει το μωρό
«Τα μωρά και τα μικρά παιδιά στέλνουν σημάδια που δηλώνουν ότι είναι κουρασμένα και θέλουν να πάνε για ύπνο», λέει η Kim West, συγγραφέας του βιβλίου The Sleep Lady’s Good Night, Sleep Tight. Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι το τρίψιμο των ματιών, το χασμουρητό, οι αργές δραστηριότητες, η γκρίνια, το κλάμα και η απώλεια διάθεσης να παίξουν. Αν την πατήσετε και δεν βάλετε το παιδί για ύπνο, το σώμα του καθυστερεί την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο.
Προσπαθείτε να το κοιμίσετε στην κούνια
Τα μωρά ειδικά τους δυο πρώτους μήνες της ζωής τους δυσκολεύονται να κοιμηθούν στην κούνια τους γιατί είναι πολύ επίπεδη για αυτά καθώς έχουν συνηθίσει στο περιβάλλον της μήτρας. Για αυτό προτιμούν να κοιμούνται στην αγκαλιά σας, στο ριλάξ και στο κάθισμα του αυτοκίνητου. Οπότε μην επιμένετε τόσο πολύ για την κούνια, θα το έτσι κι αλλιώς συνηθίσει σιγά σιγά.
Το βάζετε για ύπνο όπου και αν βρίσκεστε
Εννοείται πώς καλά κάνετε και τηρείτε το πρόγραμμα του ύπνου αλλά η αλήθεια είναι πώς όταν βρίσκεστε έξω και είναι ώρα για ύπνο ένας μικρός υπνάκος στο καρότσι, στο κάθισμα του αυτοκινήτου, στο καρεκλάκι ή στο ριλάξ δεν ξεκουράζει το μωρό όσο πρέπει. Όταν το μωρό κινείται και κοιμάται παράλληλα ο ύπνος του είναι ελαφρύς, οπότε δεν ξεκουράζεται αρκετά. Για να αποκτήσει το μωρό σας καλές συνήθειες ύπνου προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε λοιπόν από το πρόγραμμά του. Είναι λογικό να υπάρχουν απρόοπτα αλλά προσπαθήστε τις περισσότερες φορές να παραμείνετε συνεπείς. Και αν χρειαστεί κανένα βράδυ να βγείτε έξω μπορείτε πάντα να πάρετε μια baby sitter ή να αφήσετε το μωρό με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας κι έτσι δεν θα το υποβάλετε στην δύσκολη διαδικασία να προσαρμοστεί σε άλλο περιβάλλον.
Το αφήνετε ξύπνιο μέχρι αργά ελπίζοντας ότι θα κοιμηθεί μετά
Ακούγεται καλή ιδέα! Άλλωστε όλοι εμείς όταν πάμε αργά για ύπνο συνήθως την επόμενη μέρα θέλουμε να κοιμηθούμε μέχρι το μεσημέρι. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει για τους μικρούς μας φίλους! «Οι γονείς που αφήνουν το παιδί τους ξύπνιο μέχρι αργά το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν ένα κουρασμένο παιδί και την επόμενη μέρα», λέει η West. Αντ ‘αυτού, τηρήστε μια ρουτίνα ύπνου και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται 10 – 11 ώρες κάθε βράδυ.
Η μαμά και ο μπαμπάς δεν συνεργάζονται
«Οι γονείς πρέπει να είναι ένα κοινό μέτωπο, όταν πρόκειται για τη βελτίωση του ύπνου του παιδιού τους», λέει η West. Θα πρέπει να λοιπόν να συμφωνήσετε για το ποια τακτική θα χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να πηγαίνει ήρεμο για ύπνο και να κοιμάται καλά το βράδυ. Φροντίστε λοιπόν η ρουτίνα να μην είναι διαφορετική. Ο μπαμπάς για παράδειγμα να μην διαβάζει τρία παραμύθια και η μαμά μόνο ένα!