Σχεδόν σε όλα τα παιδάκια έχει συμβεί να καταπιούν μια τσίχλα, αλλά – ευτυχώς – λίγα είναι εκείνα που έχει χρειαστεί να επισκεφτούν έναν γιατρό με αφορμή αυτό το περιστατικό.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τη θεωρία ότι η τσίχλα παραμένει στο στομάχι για τα επόμενα 7 χρόνια. Αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι μύθος.
Αν το στομάχι του παιδιού δεν καταφέρει να διασπάσει το κομμάτι τσίχλας με τον ίδιο τρόπο που διασπά άλλα τρόφιμα, το πεπτικό σύστημα μπορεί να κινηθεί κατά μήκος μέσω της ομαλής εντερικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, η τσίχλα θα βγει με τις κενώσεις στην τουαλέτα.
Πότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα;
Η κατάποση μιας μεγάλης μάζας τσίχλα ή πολλά μικρά τεμάχια τσίχλας σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμποδίσει το πεπτικό σύστημα σε σπάνιες όμως περιπτώσεις. Η εντερική απόφραξη είναι πιθανό να συμβεί όταν η τσίχλα καταπίνεται μαζί με ξένα αντικείμενα, όπως κέρματα ή όταν καταπίνεται με μη εύπεπτα υλικά όπως είναι οι ηλιόσποροι.
Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύεται το 1998 στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΑΑΡ), περιέγραψε τις περιπτώσεις τριών παιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κλινική με πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα.
Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, τα παιδιά είχαν μικρές μάζες από τσίχλες στα έντερά τους.
Σε τρεις άλλες μελέτες, η μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ασθενειών σε Παιδιά» (ΑJDC), αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά.
Τα περισσότερα παιδιά έγιναν καλά μετά την αφαίρεση των αποφράξεων. Οι συγγραφείς των μελετών τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο, αλλά εφιστούν την προσοχή των γονέων, κυρίως όταν τα παιδιά τους είναι μικρά και τους αρέσουν πολύ οι τσίχλες αλλά και γιατί τα μικρά παιδιά λόγω άγνοιας μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι η τσίχλα μασιέται και απλά να την καταπίνουν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η περιστασιακή κατάποση μιας τσίχλας είναι ακίνδυνο.
Τι ακριβώς συμβαίνει με την τσίχλα;
Οι τσίχλες κατασκευάζονται από φυσικά ή συνθετικά συστατικά (ρητίνη), συντηρητικά, αρωματικές ουσίες και γλυκαντικές ουσίες. Το σώμα μπορεί να απορροφήσει γλυκαντικές ουσίες, όπως τη ζάχαρη, η οποία όμως προσθέτει πολλές θερμίδες αν καταναλώνονται συνεχώς τσίχλες με προσθήκη ζάχαρης.
Αλλά το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να αφομοιώσει τη ρητίνη. Έτσι σε περίπτωση που καταπιεί ένα παιδί τσίχλα, ο οργανισμός θα την αποβάλλει μόνο με τις δράσεις του εντέρου. Το ταξίδι της τσίχλας λοιπόν, τελειώνει με μια επίσκεψη στην τουαλέτα.
Είναι κάποια παιδιά πολύ μικρά για να μασούν τσίχλα;
Τα παιδιά δεν πρέπει να μασούν τσίχλα μέχρι να κατανοήσουν πλήρως τη σημασία του «μασάω» και του «καταπίνω». Μέχρι την ηλικία των 5, τα περισσότερα παιδιά έχουν καταλάβει τη διαφορά της τσίχλας με την καραμέλα και δεν την καταπίνουν.