Είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε μικρού παιδιού και το μαρτύριο όλων το γονέων!
Μπορεί τα εμβόλια και οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις να προστατεύουν τα παιδιά μας από διάφορες ασθένειες και στην πραγματικότητα να μην πονάνε τόσο πολύ, η εικόνα ωστόσο ενός γιατρού με μια βελόνα στο χέρι είναι ικανή να κάνει ένα παιδί να τρέξει για να κρυφτεί! Το θέμα όμως είναι ότι μέχρι την ηλικία των 4 χρειάζονται περίπου 20 εμβολιασμοί. Εδώ είναι λοιπόν έξι χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε την επόμενη επίσκεψη μας στον γιατρό μια πιο ομαλή εμπειρία!
Πείτε την αλήθεια
Σε περίπτωση που το παιδάκι σας σας ρωτήσει τον λόγο της επίσκεψής σας στον παιδίατρο ή μικροβιολόγο και εάν θα εμβολιαστεί ή θα του πάρουν αίμα, μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την απάντηση ή το αρνηθείτε. Πείτε του απλά την αλήθεια, ότι δηλαδή το εμβόλιο είναι κάτι που το προστατεύει από τις αρρώστιες και όχι τιμωρία. Επίσης μην του πείτε ότι η ένεση δεν πονάει καθόλου, διότι το παιδί σας θα καταλάβει ότι λέτε ψέματα και θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας. Αντ’ αυτού απαντήστε απλά και με ειλικρίνεια λέγοντας, «Ναι, αλλά θα πονέσει πολύ λίγο και μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.» Όταν τελειώσετε φροντίστε να του δείξετε πόσο περήφανη είστε για εκείνο και χαμογελάστε για να καταλάβει ότι ήταν μια μικρή διαδικασία που τελείωσε.
Μην αποκαλύψετε πολλά
Μην δώσετε στο παιδί σας πάρα πολλές λεπτομέρειες πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να ξέρει μια βδομάδα πριν ότι θα πάει στον παιδίατρο για εμβόλιο γιατί θα το σκέφτεται συνέχεια, θα του καταστρέψετε την εβδομάδα και θα ανησυχεί πάρα πολύ. Αντ΄αυτού αναφέρετε τον εμβολιασμό λίγες ώρες πριν. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα: «Σήμερα θα πάμε στον γιατρό μας και μπορεί να κάνουμε ένα εμβόλιο, αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν θα το κάνουμε.» Το να είστε ασαφής συνήθως δουλεύει μια χαρά και ανακουφίζει τα παιδιά αυτή η αβεβαιότητα. Έτσι δεν θα αγχώνεται σε όλο το δρόμο για τον παιδίατρο και θα το πάρει πιο ομαλά όταν έρθει η ώρα.
Απαλύνετε τον πόνο
Κάποιοι γιατροί προτείνουν την εφαρμογή ενός αναισθητικού σε μορφή gel, κρέμας ή σπρέι στο σημείο που θα γίνει το εμβόλιο. Αυτό βοηθάει επειδή μουδιάζει λίγο την επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού προσπαθήστε επίσης να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας χαϊδεύοντας το χεράκι του, κάνοντας αστεία, εξιστορώντας μια ιστορία ή απλά τραγουδώντας το αγαπημένο του τραγούδι.
Μάθετε τα όρια
Εάν το παιδί σας είναι σε κατάσταση υστερίας, μήπως είναι καλύτερα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επιτρέψετε στη νοσοκόμα ή το γιατρό να αναλάβουν; Τα παιδιά αντιδρούν υπερβολικά με τα εμβόλια μερικές φορές επειδή γνωρίζουν ότι θα πάρουν μια απάντηση από τους γονείς τους. Εάν το παιδί σας λοιπόν έχει ένα δυνατό ξέσπασμα αφήστε το για λίγο μόνο στο δωμάτιο ώστε το προσωπικό να κάνει τη δουλεία του ή σταθείτε στη γωνία του δωματίου διατηρώντας οπτική επαφή με το παιδί σας για να συνεχίσετε να παρέχετε με τον τρόπο σας την υποστήριξή σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και να κάνει λιγότερο οδυνηρή την εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ανακουφίστε το αμέσως
Μετά τον εμβολιασμό ξεκουράστε το παιδάκι σας στην αγκαλιά σας για λίγα λεπτά και βεβαιωθείτε ότι δεν ζαλίζεται (αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος σηκώνεται πολύ γρήγορα, ειδικά μετά από ένα αγχωτικό γεγονός). Μιλήστε του τρυφερά και πείτε του πόσο περήφανη είστε για εκείνο.
Επιβραβεύστε το
Μερικές φορές ακόμη και κάτι πολύ μικρό όπως ένα γλειφιτζούρι ή ένα αυτοκόλλητο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Ή υποσχεθείτε από πριν ότι μετά τον εμβολιασμό θα ακολουθήσει κάτι ιδιαίτερο όπως μια βόλτα σε έναν παιδότοπο ή ένα παγωτό χωνάκι.