Αρκετοί παιδίατροι συστήνουν στις μαμάδες που θηλάζουν να δίνουν στα μωρά τους σταγόνες από βιταμίνη D.
Αν λοιπόν μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα νεογνά, γιατί θα πρέπει να παίρνουν ως συμπλήρωμα τη βιταμίνη D;
Τι είναι η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια ομάδα ουσιών που χρειάζεται το σώμα μας όχι μόνο για την υγεία των οστών, αλλά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με ραχίτιδα, ενώ αναδυόμενη έρευνα υποστηρίζει πώς η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης συνδέεται με μια σειρά από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων ή ακόμη και του καρκίνου.
Αν και μπορείτε να πάρετε ποσότητα βιταμίνης D από διάφορα τρόφιμα (ειδικά από το γάλα), το σώμα σας έχει ως στόχο να συνθέσει κυρίως την δική του βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο (ακτινοβολία UVB).
Παράγοντες κινδύνου που έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την χαμηλή παραγωγή της βιταμίνης D είναι:
- Η διαμονή σε περιοχές με υψηλό γεωγραφικό πλάτος, όπου υπάρχει λιγότερο φως τους ήλιου ή ο ήλιος δεν είναι τόσο ισχυρός.
- Η διαμονή σε περιοχές μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εμποδίζει την απαραίτητη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες.
- Η διαμονή σε μια κουλτούρα όπου το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος επιβάλλεται να είναι καλυμμένο για τις γυναίκες.
- Το χρώμα του δέρματος. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να είναι κάτω από τον ήλιο.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου η αλήθεια είναι πως αφορούν και παιδιά αλλά και τα μωρά. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα αντηλιακά δεν συνιστάνται για μωρά κάτω των 6 μηνών αλλά και το γεγονός ότι δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, σημαίνει ότι κύρια πηγή βιταμίνης D είναι εντελώς απούσα από τα μωρά! Όμως όλα τα μωρά χρειάζονται βιταμίνη D γι΄αυτό και καμιά φορά ο παιδίατρος προτείνει να τρέφονται τεχνητά, ώστε να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη D και να έχουν καλύ υγεία.
Παλαιότερα ίσως όταν οι γυναίκες ασχολούνταν με παραδοσιακές καλλιέργειες, και περνούσαν πολλές ώρες της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους, τα μωρά έπαιρναν σε αφθονία τη βιταμίνη D στη διατροφή τους μέσω του μητρικού γάλακτος. Στις μέρες μας όμως κάτι τέτοιο σπανίζει…
Πόση βιταμίνη D χρειάζεται να παίρνει το μωρό;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει σε σταγόνες 400 IU βιταμίνης D την ημέρα για όλα τα μωρά και μάλιστα από την πρώτη μέρα της γέννησής τους. Στην Αυστραλία, η σύσταση είναι η ίδια, αλλά ορισμένες παιδίατροι συμβουλεύουν τα βρέφη που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D να μην παίρνουν από την πρώτη στιγμή συμπληρώματα. Στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστάται η μαμά να παίρνει τα συμπληρώματα και μέσω του θηλασμού να τα χορηγεί και στο μωρό της. Στην Ελλάδα πάντως τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D καθώς κι εκείνα που δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα με το μητρικό γάλα χρειάζονται τουλάχιστον 5 μg συμπλήρωμα της βιταμίνης.
Η έκθεση στον ήλιο μήπως θα κάνει καλό στο μωρό μου;
Επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος για το γεγονός εάν η έκθεση στον ήλιο κάνει καλό στα μωρά, τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Αν λοιπόν σκοπεύετε να βγάλετε το μωρό σας έξω στον ήλιο φροντίστε να το κάνετε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα για να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες που οι ακτίνες του είναι ισχυρότερες.
Πηγή: bellybelly.com