Μία μητέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει να θηλάζει την εξάχρονη κόρη της, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού και τον θηλασμό μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ο θηλασμός είναι καλό μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου έτους του μωρού και από ‘κει και πέρα είναι στο χέρι κάθε μητέρας να αποφασίσει για πόσο χρονικό διάστημα επιθυμεί να θηλάσει η ίδια.
Όταν αναφερόμαστε όμως στην ηλικία των έξι, δεν μιλάμε για ένα μωρό αλλά για ένα παιδάκι. Αυτό που επικαλείται όμως η Denise Sumpter, η μητέρα της εξάχρονης Belle είναι ότι την θηλάζει όταν το παιδί το έχει «ανάγκη», όταν δηλαδή είναι κουρασμένη, άρρωστη ή θέλει κάποιες στιγμές να τις περάσει μόνο με την μαμά της. Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Daily Mail, η Belle μπορεί να ζητήσει γάλα από τη μαμά της 1-2 φορές την ημέρα ή ίσως μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μερικές φορές το ζητάει από μόνη της, άλλες πάλι φορές βλέπει τον 18μηνων αδερφό της Beau, που θηλάζει και θέλει κι εκείνη.
«Θα θηλάζω την Belle για όσο καιρό μου το ζητά», δηλώνει η Sumpter. «Δεν μπορώ να ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό, αλλά είμαι διατεθειμένη να το κάνω. Το ίδιο θα γίνει και με τον Beau. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το περίεργο σε αυτό. Θηλάζω τα δυο παιδιά μου κάθε φορά που το ζητάνε», συμπληρώνει η ίδια.
Η Sumpter μάλιστα αποδίδει την καλή υγεία, τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα της κόρης της στο μητρικό γάλα.
Η μαία και σύμβουλος θηλασμού Luci Lishman, αναφέρει επί του θέματος: «Ο θηλασμός ασφαλώς και ωφελεί συναισθηματικά και σωματικά μητέρα και παιδί. Είναι επίσης μια προσωπική απόφαση που δεν την παίρνουν όλες οι γυναίκες. Το σημαντικό για εμάς είναι να υποστηρίξουμε τις μητέρες να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους. Μπορεί σε κάποιες χώρες ωστόσο ο μακροπρόθεσμος θηλασμός να είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν είναι πάντα όμως κοινωνικά αποδεκτό.»
Από την άλλη η σύμβουλος θηλασμού και μαία Clare Byam-Cook, αναφέρει «Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία οι γονείς πρέπει να λένε όχι. Όταν ένα παιδί ζητάει κάτι,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το πάρει κιόλας!».