Σίγουρα κανένας γονιός δεν ανυπομονεί να έρθει η ώρα για το πρώτο εμβόλιο του μωρού, αν και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του. Είναι όμως και μια διαδικασία την οποία φοβούνται. Γι’αυτό είναι σημαντικό να διατηρείται η ψυχραιμία.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συνταγές για να αποβάλετε το στρες από το μωρό σας.
Τα βασικά
Πρώτον να θυμάστε ότι ο εμβολιασμός του παιδιού είναι από τα καλύτερα πράγματα που κάνετε για εκείνο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποκρούει ασθένειες που είναι απειλητικές για τη ζωή του μωρού.
Οι μικροσκοπικές ποσότητες εξασθενημένων ή απενεργοποιημένων ιών και βακτηριδίων (γνωστά ως αντιγόνα) σε εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για δημιουργήσουν αντισώματα που θα τα καταπολεμήσουν. Αυτά τα αντισώματα είναι έτοιμα να επιτεθούν εάν το σώμα εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς ή τα βακτήρια.
Αν και κατά καιρούς υπάρχουν διαμάχες γύρω από τους εμβολιασμούς, οι γιατροί επιμένουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Χάρη στους εμβολιασμούς έχουν μειωθεί δραστικά οι νοσηλείες και οι θάνατοι από μολυσματικές ασθένειες. (Το ξέσπασμα της ιλαράς τον περασμένο χειμώνα στη Disneyland ήταν μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός.) Τα οφέλη υπερκαλύπτουν κατά πολύ τους κινδύνους.
Αφού το μωράκι σας κλείσει τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του θα ξεκινήσει μια σειρά από εμβόλια που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του απέναντι σε ασθένειες.
Ο εμβολιασμός ξεκινά με το πενταπλό εμβόλιο διφθερίτιδας, κοκίτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου b, που γίνεται σε τρεις δόσεις, μετά τον δεύτερο μήνα και επαναλαμβάνεται στο μέλλον.
Εκτός από το πενταπλό εμβόλιο, το μωράκι σας θα εμβολιαστεί για τον πνευμονιόκοκκο το δεύτερο μήνα και τη μηνιγγίτιδα C τον τρίτο μήνα
Είναι σημαντικό να τηρείτε τα χρονοδιαγράμματα στα εμβόλια για να δώσετε στο μωρό σας την καλύτερη δυνατή προστασία.
Πώς να διευκολύνετε τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με μελέτες ο πιο ανώδυνος τρόπος είναι να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας και να το αφήσετε να πιπιλά μια πιπίλα βουτηγμένη σε ζάχαρη. «Η σωματική άνεση και η γλυκιά γεύση της πιπίλας μειώνει τον πόνο στα μωρά», λέει η Ann Taddio, καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το οποίο ερευνά τη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών. Άλλη μία έρευνα υποστηρίζει ότι ο θηλασμός κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος μειώνει τον πόνο. Άλλη στρατηγική είναι να αποσπάσετε την προσοχή του μωρού με ένα αγαπημένο παιχνίδι ή ένα τραγούδι που θα το βοηθήσει να ανακουφιστεί από τον πόνο σε συνδυασμό βέβαια με την αγκαλιά.
Φροντίδα για μετά τον εμβολιασμό
Το τσίμπημα ασφαλώς και θα το πονέσει το μωράκι σας, σύντομα όμως θα ηρεμήσει.
Αν και σπάνια, μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες, όπως το ασταμάτητο κλάμα, τον πυρετό, σπασμούς, πρήξιμο του προσώπου ή χαλαρότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλέστε άμεσα τον γιατρό σας.
Είναι συνηθισμένο πάντως τα μωρά να έχουν μια μικρή αντίδραση όπως ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό ή μια μικρή απώλεια της όρεξης. Αυτά είναι πραγματικά είναι μάλιστα ενθαρρυντικά και αποτελούν σημάδια ότι η ανοσολογική ανταπόκριση λειτουργεί. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει να του δώσετε προληπτικά διάλυμα παρακεταμόλης για την ανακούφιση από την ενόχληση.