Όλοι γνωρίζουν ότι η γέννηση ενός παιδιού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για το σώμα, γι’ αυτό και συνήθως μιλάμε για «ωδίνες τοκετού».
Ωστόσο, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν αποδεικνύει πόσο τραυματική μπορεί να γίνει. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, έδειξε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν υπέφεραν από κατάγματα που είχαν προκληθεί από πίεση, παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν συνήθως οι αθλητές. Από αυτές, το 41% είχε αποκόλληση μυών στη βάση της λεκάνης, με κάποιο μυ να έχει αποσχιστεί εντελώς ή μερικώς από το οστό και τα δύο τρία δήλωσε ότι είχε τραυματισμούς παρόμοιους με μυική θλάση. Ωστόσο, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν προδιάθεση για τέτοιου είδους παθήσεις, οπότε τα ευρήματα δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά για κάθε μελλοντική μητέρα. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 15% των γυναικών υφίσταται τραυματισμούς κατά τη γέννα, οι οποίοι δεν θεραπεύονται από μόνοι τους και, επίσης, δεν βελτιώνονται με τις απλές ασκήσεις που συνήθως συνιστούν οι γιατροί.
Η μελέτη ανέτρεψε το συνηθισμένο ιατρικό εύρημα, σύμφωνα με το οποίο οι επιλόχιοι τραυματισμοί δεν περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μια αποκόλληση του μυ από το πυελικό οστό. Κι έτσι, όταν πια μελετoύνται εκείνοι που υφίστανται οι γυναίκες κατά τη γέννα, οι ερευνητές βασίζονται και σε μια τεχνική εξέτασης και θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για να διαγνωστούν οι αθλητικοί, αλλά μέχρι τώρα πολύ σπάνια εφαρμοζόταν σε γυναίκες που έχουν πρόσφατα γεννήσει. «Αν μια αθλήτρια είχε έναν τέτοιου είδους τραυματισμό στο γήπεδο, θα ακολουθούσε αυτή τη μέθοδο σε ένα λεπτό», εξηγεί η Janis Miller, επικεφαλής ερευνήτρια στη συγκεκριμένη έρευνα. «Αλλά, μέχρι τώρα, στις λεχώνες έλεγαν κάποιοι γιατροί: “Αν γέννησες πριν από έξι εβδομάδες, δεν χρειάζεται να σε ξαναδούμε και, στο μέλλον, θα είσαι μια χαρά”. Όμως, δεν αισθάνονται όλες οι γυναίκες καλά μετά από έξι εβδομάδες, ούτε είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην εργασία τους. Και, φυσικά, δεν είναι τρελές να παραπονιούνται».
Η Miller ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας θα ενθαρρύνουν μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των επιλόχειων τραυματισμών. «Δεν λέμε ότι κάθε γυναίκα που γεννάει χρειάζεται τέτοιου είδους θεραπεία. Το θέμα, όμως, είναι ότι αν κάποια αισθάνεται ότι καθυστερεί να αναρρώσει ή έχει ασυνήθιστα συμπτώματα αδιαθεσίας ή οι απλές ασκήσεις δεν την βοηθούν πια, πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό».
Πηγή: womantoc.gr