Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά αλλά τα μαθήματα πρέπει να συνεχιστούν. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
«Είμαστε έτοιμοι. Ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, με καινοτόμα εργαλεία» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στην οποία και περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία.
Τι περιλαμβάνει η εξ αποστάσεως διδασκαλία;
Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι η απευθείας διδασκαλία (σύγχρονη), δηλαδή η παράδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικούς σε μαθητές μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι μαθητές θα παρακολουθούν ζωντανά το μάθημα μέσω υπολογιστή.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η λεγόμενη ασύγχρονη διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ο κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου, το οποίο μπορεί να μελετάει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος. Το Υπουργείου παιδείας παρέχει το εκπαιδευτικό υλικό στις παρακάτω τρεις ιστοσελίδες και είναι οργανωμένο ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητα:
- Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (e-books)
- Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο)
- Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος»)Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος»)
Πώς θα γίνονται τα διαδικτυακά μαθήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;
Αρχικά, να πούμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων. Η διαδικασία με την οποία θα γίνεται το διαδικτυακό μάθημα είναι η εξής:
- Οι μαθητές θα δίνουν στους εκπαιδευτικούς ένα e-mail (δικό τους ή των γονιών τους), στο οποίο θα τους αποστέλλεται ένας σύνδεσμος.
- Ο κάθε μαθητής, απλά και μόνο πατώντας τον σύνδεσμο, θα μπορεί να μπαίνει αυτόματα στην «εικονική» τάξη όπου θα γίνεται η παράδοση του μαθήματος.
- Η πλατφόρμα με την οποία θα γίνεται το διαδικτυακό μάθημα είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε ο καθηγητής να μπορεί να μοιραστεί με τους μαθητές του υλικό, παρουσίαση αρχείων και οτιδήποτε θέλει, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει και σημειώσεις πάνω σε αυτά.
- Παράλληλα, ο κάθε μαθητής μπορεί να στείλει στον καθηγητή μήνυμα για οποιοδήποτε ερώτημα, αλλά και να ζητήσει το λόγο με ειδική εφαρμογή.
Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδραστικής αυτής πλατφόρμας έγινε την περασμένη Παρασκευή από την Υπουργό Παιδείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.