10 τρόποι να ανακουφιστείτε από τις πρωινές ναυτίες

Διανύετε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας και ταλαιπωρείστε από ναυτίες;

Τότε ανήκετε στο 50-70% των εγκύων που έχουν σε κάποιο βαθμό πρωινές ναυτίες καθώς οι ορμόνες έχουν ξεκινήσει να κάνουν πάρτι! Αυτές είναι η αιτία που αν και δεν τρώτε σχεδόν τίποτα το στομάχι σας ανακατεύεται όλη την ώρα και εσείς είστε έτοιμη να κάνετε εμετό. Τα καλά νέα; Οι πρωινές ναυτίες δεν θα διαρκέσουν για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης, συνήθως διαρκούν κατά μέσο όρο 17 εβδομάδες. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρωινές ναυτίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποβάλουν από εκείνες που δεν έχουν ποτέ. Όσες αισθάνεστε μια χαρά μην ανησυχήσετε εκείνες όμως που κάθε πρωί έχετε το βάσανο της ναυτίας διαβάστε μερικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε!

Δοκιμάστε βελονισμό

Με την τοποθέτηση ειδικών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως πίσω από τον αστράγαλο, στο αυτί και στον καρπό του χεριού (που καταπολεμούν τη ναυτία), ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει κάποιες γυναίκες σε ενδιαφέρουσα με μία μόνο επίσκεψη ενώ άλλες συνεχίζουν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε τη μέθοδο αυτή.

Προσθέστε τζίντζερ στο φαγητό σας

Μία έρευνα που διεξήχθη το 2010 από το Πανεπιστήμιο του Western Sydney έδειξε ότι το τζίντζερ όχι μόνο καταπολεμά τις ναυτίες αλλά βοηθάει στη μείωση της συχνότητας του εμετού (το οποίο είναι πάντα ευχάριστο!). Προσθέστε το λοιπόν περισσότερο στο φαγητό σας ή να φτιάξτε τσάι με τζίντζερ.

Συχνά γεύματα

Όταν είστε έγκυος το να μην τρώτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ναυτία, γι’ αυτό καταναλώστε όποτε και οτιδήποτε (σε λογικά πλαίσια) μπορείτε να χωνέψετε. Αν και είναι μια καλή ιδέα να τρώτε κάθε μέρα πρωινό, ξεχάστε τα προγραμματισμένα γεύματα. Αντίθετα, φάτε οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε ότι πεινάτε!

Βαρετό φαί: O σύμμαχός σας!

Τώρα δεν είναι η στιγμή να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες στην γκουρμέ και έθνικ κουζίνα (εκτός φυσικά αν σας έχει πιάσει λιγούρα για κάτι τέτοιο!). Πολλές γυναίκες βλέπουν βελτίωση στις ναυτίες όταν η διατροφή τους είναι πιο ήπια. Μερικές από τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι το βραστό ρύζι, οι πατάτες, το γιαούρτι και η λεμονάδα.

Ξαπλώστε!

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε ιδιαίτερα για όσες γυναίκες εργάζονται, όμως το να ξαπλώνετε που και που στο κρεβάτι ή σε έναν καναπέ μπορεί να σας βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα ζαλάδας και ναυτίας.

Αλλάξτε τη θερμοκρασία στα ροφήματα

Εκείνο το τσάι που συνηθίζετε να πίνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε μήπως τώρα έχει αρχίσει να σας προκαλεί ναυτία; Αν ναι αλλάξτε το απλά με κρύο. Αντίθετα, αν βλέπετε ότι τα κρύα ροφήματα σας ενοχλούν αλλάξτε σε χλιαρά ή ζεστά. Το σημαντικό είναι να κρατάτε συνεχώς τον οργανισμό σας ενυδατωμένο ειδικά αν ταλαιπωρείστε από εμετούς. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα.

Μην το σκέφτεστε!

Μπορεί να μην σας ακούγεται και τόσο αποτελεσματική συμβουλή η αλήθεια όμως είναι πως το να ξεχνιέστε βοηθάει! « Πολλές γυναίκες μου έχουν πει πως η δουλειά τους αποσπά την προσοχή από τις πρωινές ναυτίες ενώ νιώθουν πολύ χειρότερα όταν έχουν χρόνο να σκεφτούν πώς νιώθουν» αναφέρει η Elizabeth Kaledin στο βιβλίο της “The Morning Sickness Companion”. «Γι’ αυτό μην αφήσετε τη δουλειά σας, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό. Εάν είστε νοικοκυρά προσπαθήστε να πάτε για μια βόλτα, να μιλήσετε στο τηλέφωνο με μία φίλη σας ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Δοκιμάστε οτιδήποτε μπορεί να σας κρατήσει μακριά από τη σκέψη της ναυτίας.»

Εξοπλίστε την τσάντα ή το γραφείο σας

Μια καλά εξοπλισμένη τσάντα ή ένα γραφείο μπορεί να είναι σωτήριο όταν η πρωινή ναυτία σας χτυπήσει την πόρτα! Αλμυρά μπισκοτάκια, μπάρες δημητριακών, καραμέλες μέντας, πλαστικές σακούλες, υγρά μαντιλάκια, νερό, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα είναι μερικά από όσα πρέπει να έχετε μαζί σας για να είστε πάντα προετοιμασμένη!

Συζητήστε το!

Αν και καταλαβαίνουμε τους λόγους που μπορεί να θέλετε να το κρατήσετε κρυφό, το να ενημερώσετε τον εργοδότη σας ότι ταλαιπωρείστε από ναυτίες θα σας βοηθήσει να δικαιολογήσετε όλες εκείνες τις φορές που αργήσατε στη δουλειά. Επιπλέον, το να αγχώνεστε για το σύμπτωμα αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή σας. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι το αφεντικό σας δεν θα δείξει κατανόηση μιλήστε για την κατάστασή σας. Για παράδειγμα ένας συνάδελφός σας μπορεί να σας καλύψει στη δουλειά ή ο άντρας σας μπορεί να σταματήσει επιτέλους να φορά εκείνη τη κολόνια που τόσο σας ζαλίζει!

Tο λεμόνι κάνει θαύματα

Μπορείτε να το φάτε ή να το μυρίσετε, το φρέσκο του άρωμα και η πικρή γεύση του λεμονιού βοηθάει πολλές γυναίκες στο στομάχι τους!

 

Πηγή: www.ivillage.com