Ακόμα και οι γυναίκες που έχουν ξαναγεννήσει καμιά φορά δεν είναι σίγουρες για τα συμπτώματα του τοκετού.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρώτα σημάδια είναι ασαφή και μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν: Είναι αυτές οι κράμπες πραγματικές συσπάσεις ή είναι αποτέλεσμά του Burrito που έφαγα χτες; Αυτό το μικρό ρυάκι είναι τα νερά που έσπασαν ή διαρροή ούρων επειδή το μωρό πιέζει την κύστη σας;
Όπως λοιπόν καταλάβατε τα συμπτώματα του τοκετού δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα. Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε είστε πραγματικές έτοιμες, τσεκάρετε τα παρακάτω συμπτώματα.
Ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών)
Είναι πιθανόν να βλέπετε εφιάλτες ότι τα νερά σας σπάσανε τη στιγμή που βρίσκεστε στο ασανσέρ ή στο σινεμά, όπως γίνεται στις ταινίες. Ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών – σύμφωνα με μια μελέτη, μόλις το 8% – αναφέρουν ότι τα νερά τους έσπασαν πριν αρχίσουν να νιώθουν τακτικές συστολές. Ακόμα και αν πάντως τα νερό σας έχουν σπάσει, είναι πιθανό να αισθάνεστε μια μικρή διαρροή, επειδή το κεφάλι του μωρού σας αποτρέπει τη διαρροή πολλών υγρών.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν ο αμνιακός σάκος έχει υποστεί ρήξη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τοκετός θα αρχίσει αμέσως . Στατιστικά, σε ποσοστό 80% των εγκύων, όταν ο αμνιακός σάκος διαρραγεί, συνήθως οι συστολές εμφανίζονται μέσα στις επόμενες 12 ώρες από το σπάσιμο των νερών. Όμως ακόμα κι αν οι συστολές δεν έχουν αρχίσει πρέπει να γίνει εισαγωγή στο μαιευτήριο για λόγους ασφαλείας – υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη λόγω διάρρηξης του αμνιακού σάκου.
Έχετε έντονες και τακτικές συστολές
Παρόλο που οι συσπάσεις είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι του τοκετού, πολλές γυναίκες την «πατάνε» γιατί τις μπερδεύουν με τις συσπάσεις Braxton Hicks που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Πώς θα τις διαχωρίσετε λοιπόν; Οι συστολές Braxton Hicks σπάνια είναι δυνατές και τακτικές, όσο μάλιστα περνά η ώρα, υποχωρούν. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της πείνας ή της αφυδάτωσης. Αν λοιπόν φάτε ή πιείτε κάτι θα διαπιστώσετε ότι υποχωρούν, αν όμως συνεχίζονται σημαίνει πώς είναι συστολές τοκετού.
Άλλωστε οι αληθινοί πόνοι της γέννας δεν μειώνονται μέχρι την παράδοση! Στην πραγματικότητα, γίνονται εντονότεροι με την πάροδο του χρόνου. Τις περισσότερες φορές οι συσπάσεις αρχίζουν από το πάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στομάχι, στον πυθμένα της μήτρας και κατεβαίνουν δεξιά-αριστερά προς τα κάτω, με αντανάκλαση του πόνου στη μέση. Ο δεύτερος πόνος έρχεται συνήθως μετά από μία ώρα ή σαράντα λεπτά, και σταδιακά οι ωδίνες πυκνώνουν.
Κολπικές εκκρίσεις
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος παραμένει κλειστός και καλύπτεται με βλέννα. Είναι ο τρόπος της φύσης για να προστατέψει το μωρό σας από τυχόν μολύνσεις. Όταν όμως ο τοκετός ξεκινάει ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται, μαλακώνει και γίνεται πιο ελαστικός προκειμένου να διευκολυνθεί ο τοκετός. Τότε είναι που εκκρίνεται μικρή ποσότητα βλέννας (όσο περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού). Μερικές φορές η έκκριση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει και σταγόνες αίματος λόγω ρήξης αιμοφόρων αγγείων κατά τη διάρκεια της διαστολής. Αυτό είναι ένα από το σημάδια του επικείμενου τοκετού.
Έχετε διάρροια
Όπως συμβαίνει με τους μύες της μήτρας που χαλαρώνουν, έτσι και οι άλλοι μύες του σώματός σας (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στον πρωκτό), χαλαρώνουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τοκετό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές κινήσεις του εντέρου, προκαλώντας κενώσεις ή ακόμα και διάρροια. Αν και ενοχλητικό, είναι φυσιολογικό.
Πόνοι στην μέση
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες έγκυες όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται αισθάνονται έναν πόνο στην πλάτη εξαιτίας του βάρους του μωρού που μεγαλώνει. Αλλά όταν ο πόνος γίνεται πολύ ισχυρός μπορεί να είναι σημάδι του τοκετού που έρχεται. Κανονικά το μωρό έρχεται με το πρόσωπο να αντικρίζει τη σπονδυλική στήλη της μητέρας, όμως μερικές φορές κατεβαίνει με το κεφάλι να πιέζει τη σπονδυλική της στήλη της. Το αποτέλεσμα; Οι έντονοι πόνοι στη μέση.