Αφού μάθατε τη χαρμόσυνη είδηση της εγκυμοσύνης ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε απλά πάρτε τον χρόνο σας και σκεφτείτε ορισμένα βασικά ερωτήματα.
Από το πού θα γεννήσετε μέχρι το όνομα που θα πάρει τo μωρό σας. Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένες από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε.
Πού θα γεννήσω;
Η επιλογή για το πού θα γεννήσετε και τι φροντίδα θα σας παρασχεθεί είναι αποκλειστικά δική σας. Είναι σημαντικό όμως να ενημερωθείτε σωστά για να πάρετε τη σωστή απόφαση. Προσπαθήστε να πάρετε πληροφορίες από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές. Σκεφτείτε εάν θα θέλατε το μωρό σας να γεννηθεί σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο ή ακόμα και στο σπίτι. Επισκεφθείτε τα μέρη που έχετε υπόψη σας και μάθετε τι ποσό καλύπτει η ασφάλεια του δημοσίου ή οποιαδήποτε ιδιωτική. Πάρτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας. Εξετάστε όλες τις επιλογές σας όπως η γέννηση στο νερό, η γέννα λωτός κ.α.
Να μάθω το φύλλο του μωρού μου;
Από τις πιο συνηθισμένες απορίες των νέων ζευγαριών, που περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι, είναι το πότε θα μάθουν επιτέλους το φύλο του μωρού τους. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι, που ρωτούν για το φύλο στο πρώτο κιόλας υπερηχογράφημα. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που θέλουν να είναι έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτή την ερώτηση συνήθως στο υπερηχογράφημα των 20 εβδομάδων.
Αποφασίστε τι είναι καλύτερο για εσάς. Θα επηρεάσει το φύλο τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του δωματίου και την αγορά των ρούχων ή θα επιλέξετε ουδέτερα χρώματα;
Πόση άδεια δικαιούμαι;
Ενημερώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον εργοδότη σας για την εγκυμοσύνη σας. Κάποιες γυναίκες περιμένουν μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο τρίμηνο για να το ανακοινώσουν. Αν όμως έχετε συμπτώματα όπως ναυτία και εξάντληση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον εργοδότη σας έτσι ώστε να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές στο εργασιακό σας πρόγραμμα. Παράλληλα συζητήστε τις λεπτομέρειες σχετικά με την άδεια μητρότητας. Είναι σημαντικό να μην φύγετε μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Φροντίστε να είστε επαρκώς ενημερωμένη για τα δικαιώματά σας ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις σας.
Να θηλάσω ή μήπως όχι;
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πάρα πολλά και είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό από αρρώστιες. Μέσω του θηλασμού αναπτύσσετε μια πολύ βαθιά σχέση μεταξύ μητέρας και μωρού, η οποία βέβαια έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο θηλασμός είναι μια διαδικασία, η οποία μαθαίνεται, κάτι που σημαίνει ότι μητέρα και παιδί πρέπει να εξασκηθούν. Αυτό απαιτεί γνώση, χρόνο και υπομονή που ενδεχομένως μπορεί να λείπουν. Παράλληλα κάποιες μαμάδες μπορεί να μην έχουν αρκετό γάλα.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται το νεογέννητο είναι γάλα. Ενημερωθείτε για τα οφέλη του θηλασμού και αποφασίστε για το αν θα θηλάσετε ή όχι.
Τι όνομα θα δώσω στο μωρό μου;
Και ερχόμαστε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε. Τι όνομα θα δώσετε στο παιδί; Να πάρει το όνομα του παππού ή μήπως της γιαγιάς; Και αν ναι, να είναι από το σόι του μπαμπά ή της μαμάς; Μήπως τελικά να πάρει ένα τελείως άσχετο όνομα που όμως θα σας αρέσει; Τέτοιες σκέψεις θα περνούν από το μυαλό σας.
Αναμφισβήτητα το όνομα είναι πολύ σημαντικό, αφού είναι κάτι που θα συνοδεύει το παιδί σε όλη του την ζωή. Σίγουρα δεν θα θέλατε να γίνει αιτία καυγάδων και παρεξηγήσεων. Συζητήστε το λοιπόν με τον σύζυγο σας. Σκεφτείτε και την διπλωματική επιλογή του διπλού ονόματος καθώς και των υποκοριστικών που μπορούν να σας φανούν υποφερτά. Κάντε επίσης και έναν έλεγχο στο εορτολόγιο πριν καταλήξετε.
Να είναι ο μπαμπάς παρών στη γέννα;
Όταν ο μπαμπάς είναι παρών στον τοκετό η αποστολή του είναι μια: να στηρίζει τη μελλοντική μαμά σωματικά και ψυχολογικά. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι δεν είναι πάντα μία εύκολη εμπειρία. Μπορεί κάποιος να φοβάται ότι δεν θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον πόνο της συντρόφου του. Υπάρχουν βέβαια και γυναίκες που δεν θέλουν τον σύντροφό τους στην αίθουσα του τοκετού. Συζητήστε το με τον καλό σας και πάρτε την απόφαση από κοινού.
Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο του baby.gr: Να είναι ο μπαμπάς παρών στον τοκετό;
Να κάνω επισκληρίδιο;
Είναι μια από τις αγωνίες που έχουν όλες οι έγκυες: «Να κάνω επισκληρίδιο, ή θα αντέξω στους πόνους από μόνη μου;» Απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δώσει κανείς, παρά μόνο εσείς η ίδια σε συνεννόηση βέβαια με τον γιατρό σας.
Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
Υπάρχουν δύο επιλογές. Μπορείτε 1) να δωρίσετε το αίμα σε δημόσια τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για όποιον χρειάζεται ή 2) να το αποθηκεύσετε σε μία ιδιωτική τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για προσωπική χρήση της οικογένειας σας. Η δωρεά στη δημόσια τράπεζα αίματος δεν κοστίζει τίποτε ενώ στην ιδιωτική οι γονείς πληρώνουν ένα ποσό που διαφέρει μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών αίματος. Σήμερα όλο και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους επειδή τα κύτταρα αυτά είναι αναντικατάστατα και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να σώσουν, να βελτιώσουν ή να παρατείνουν την ζωή του παιδιού. Δεν αποκλείεται όμως τα βλαστοκύτταρα αυτά να χρησιμοποιηθούν κατά σειρά συμβατότητας από τα αδέλφια ή από τους γονείς του παιδιού.