Αυτοί είναι οι πιο συχνοί φόβοι που έχει μία έγκυος

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό οι μέλλουσες μαμάδες να ανησυχούν. Εκτός από τη χαρά και τα τρυφερά συναισθήματα, συνυπάρχουν οι φόβοι και το άγχος να πάνε όλα καλά.

Και οι γιατροί από την άλλη σας μιλάνε με επιστημονική ορολογία με αποτέλεσμα να σας σας στρεσάρουν περισσότερο. Διαβάστε τους παρακάτω πιο συνηθισμένους φόβους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βγάλτε ένα αναστεναγμό ανακούφισης

«Φοβάμαι ότι θα αποβάλω»

Η πραγματικότητα: Είναι σπάνιο. Οι περισσότερες εγκυμοσύνες έχουν θετική έκβαση (λιγότερο από το 20% καταλήγουν σε αποβολή), λέει η Karyn Morse, γυναικολόγος στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. «Θυμηθείτε, επίσης, ότι οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν οι περισσότερες γυναίκες συνήθως δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν τι τους περιμένει» συμπληρώνει. Αφού ο γιατρός ακούσει την καρδούλα του μωρού (συνήθως στις 8 πρώτες εβδομάδες), ο κίνδυνος αποβολής είναι μόλις 5%. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την αποβολή; Συνήθως πρόκειται για κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία που εμποδίζει το έμβρυο να αναπτυχθεί κανονικά και έτσι η αποβολή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Δεν ευθύνεστε δηλαδή εσείς για κάτι που μπορεί να κάνετε. Μπορείτε βέβαια να μειώσετε τον κίνδυνο αποβολής αν περιορίσετε το κάπνισμα και την κατανάλωση του αλκοόλ.

«Έχω τόσο άγχος που φοβάμαι ότι κάνω κακό στο μωρό»

Η πραγματικότητα: Λίγο οι ορμόνες σας που κάνουν πάρτι, λίγο η κόπωση που αισθάνεστε, θα έκανε εντύπωση αν δεν αγχωνόσασταν, αφού όλα είναι πρωτόγνωρα. Το να τονίζετε βέβαια το άγχος που σας κυριεύει δεν βοηθά πουθενά. Οι περισσότερες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι μόνο το σοβαρό άγχος όπως π.χ ένας θάνατος στην οικογένεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έναν πρόωρο τοκετό. Προσπαθήστε λοιπόν να χειρίζεστε με ψυχραιμία τις καταστάσεις. Να γράφετε στο ημερολόγιο σας, να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας ή να πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο για να ξεκουράζεστε περισσότερο.

«Φοβάμαι ότι το μωρό θα γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα υγείας»

Η πραγματικότητα: Όπως σχεδόν όλες οι μέλλουσες μαμάδες έτσι κι εσείς είναι λογικό να κρατάτε την αναπνοή σας πριν από κάθε προγεννητικό τεστ, με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα για την υγεία του μωρού σας θα είναι θετικά. Και σχεδόν πάντα είναι. Ο κίνδυνος το μωρό να γεννηθεί με κάποια ανωμαλία (όπως π.χ το σύδρομο Down) κατά τη γέννηση είναι μόλις 4%. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας είναι να παίρνετε  πολυβιταμίνες με φυλλικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη και προγεννητικές βιταμίνες καθημερινά για να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιου ελαττώματος στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Μιλήστε επίσης με τον γιατρό σας για τις ανησυχίες που έχετε. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για τους πραγματικούς κινδύνους, δεδομένου ότι γνωρίζει το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία σας.

«Φοβάμαι μη γεννήσω πρόωρα»

Η πραγματικότητα: Αυτό ίσως σας ανησυχεί επειδή το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί λιγάκι (είναι περίπου 13%). Όμως το 70% αυτών των περιπτώσεων γεννιούνται μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων, όταν δηλαδή ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ μικρός. Και στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού: μην καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ, να κάνετε τακτικά εξετάσεις και να λαμβάνετε προγεννητικά συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Μια πρόσφατη μελέτη σε 40.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έπαιρναν βιταμίνες ένα χρόνο πριν τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν περίπου 50% – 70% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.

«Φοβάμαι ότι θα πονέσω πάρα πολύ στη γέννα. Κι αν δεν τα καταφέρω;»

Είναι εύκολο να ξεχαστείτε τους πρώτους μήνες τις εγκυμοσύνης με τις εξετάσεις, τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου  ή ψάχνοντας όνομα για το μωρό που περιμένετε. Αλλά όσο ο καιρός θα πλησιάζει είναι λογικό να αγχώνεστε για τον τοκετό. Πόση ώρα θα κρατήσει; Να κάνω επισκληρίδιο ή όχι; Να είναι μέσα στην αίθουσα τοκετού ο σύζυγος μου ή μήπως όχι; Τέτοιες σκέψεις είναι λογικό να περνάνε από το μυαλό σας. Σκεφτείτε όμως ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον πόνο και ο γιατρός είναι εκείνος που θα σας συμβουλέψει καλύτερα.