Καλώς ήρθατε στο β’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.
Το διάστημα αυτό οι γυναίκες αρχίζουν να απολαμβάνουν την εγκυμοσύνη τους καθώς οι ναυτίες και η κόπωση που α’ τριμήνου έχουν αρχίσει να υποχωρούν και αισθάνονται ότι βρίσκουν και πάλι τον παλιό καλό τους εαυτό.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου το μωρό μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Το διάστημα αυτό, μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης θα μπορείτε να κάνετε και τον δεύτερο υπέρηχό σας ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Στην εξέταση αυτή θα δείτε τη θέση του πλακούντα, την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου, ενώ ανιχνεύονται και τυχόν ανωμαλίες. Επιπλέον θα κάνετε την ειδική εξέταση που λέγεται «αυχενική διαφάνεια» η οποία υπολογίζει την πυκνότητα της περιοχής του πίσω μέρους του λαιμού του μωρού. Ο υπέρηχος αυτός συνδυάζεται με εξέταση αίματος, που εκτιμά την πιθανότητα ύπαρξης γενετικών ανωμαλιών, όπως το Σύνδρομο Down (PAPP-A test). Κατά τη διενέργεια της αυχενικής διαφάνειας, μπορείτε να μάθετε και το φύλο του μωρού που περιμένετε (με πιθανότητες περίπου 75%), εκτός βέβαια κι αν θέλετε να είναι έκπληξη. Αν και όπως είπαμε θα αισθάνεται πολύ καλύτερα τώρα, μεγάλες αλλαγές θα εξακολουθείτε να παρατηρείτε στο σώμα σας.
Αλλαγές στο σώμα σας
Οσφυαλγία
Το επιπλέον βάρος που έχετε πάρει τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να πιέζει την πλάτη σας δημιουργώντας πόνο. Για να αισθανθείτε καλύτερα καλό είναι να χρησιμοποιείτε καρέκλες που προσφέρουν καλή υποστήριξη πλάτης, να κοιμάστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, τα αποφεύγετε τα τακούνια και φυσικά να μην σηκώνετε κανένα βάρος. Αν ο πόνος είναι πραγματικά ανυπόφορος ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ.
Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και οσφυαλγία: Γιατί πονάει η μέση μου;
Αιμορραγία των ούλων
Περίπου το 50% των εγκύων έχουν ευαίσθητα και πρησμένα ούλα. Αυτό επειδή κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται πολύ οι ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη που διεγείρουν τα ούλα τα οποία αντιδρούν πολύ έντονα στην παρουσία μικροβιακής πλάκας. Για να κατευνάσετε τον πόνο χρησιμοποιήστε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα αλλά για κανέναν λόγο μην αμελείτε την υγιεινή των δοντιών σας.
Το στήθος μεγαλώνει (κι άλλο)
Μπορεί στο α’ τρίμηνο να μην είδατε μεγάλη διαφορά στο μέγεθος του στήθους σας παρά μόνο μια ευαισθησία, τώρα όμως το στήθος σας μεγαλώνει αρκετά και προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Ανεβάστε όσο χρειάζεται το νούμερο του σουτιέν σας και προτιμήστε τα ειδικά σουτιέν εγκυμοσύνης για να αισθάνεστε πιο άνετα με την εικόνα σας.
Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες μπορεί να «στεγνώσουν» τους ρινικούς βλεννογόνους. Η συνέπεια είναι το 25% έως 30% όλων των εγκύων να έχουν προβλήματα στον ύπνο και να ροχαλίζουν. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποσυμφορητικό ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας.
Κολπικές εκκρίσεις
Αν παρατηρήσατε αυξημένες εκκρίσεις τώρα που είστε έγκυος, μην ανησυχείτε καθώς είναι φυσιολογικό. Προκαλούνται απ’ την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του κόλπου σας. Οι εκκρίσεις αυτές είναι λεπτόρευστες, λευκές και δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Μπορείτε να φοράτε σερβιέτα για να νιώθετε πιο άνετα αλλά μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν επειδή μπορεί να μεταφέρει μικρόβια στον κόλπο. Αν για κάποιο λόγο οι εκκρίσεις γίνουν παχύρευστες, κιτρινωπές ή πρασινωπές και μυρίζουν το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Συχνοουρία
Το καλό είναι ότι στο δεύτερο τρίμηνο η συχνοουρία υποχωρεί επειδή η μήτρα έχει ανέβει από τη λεκάνη και καταλαμβάνει την κοιλιακή κοιλότητα, έως το ύψος του αφαλού. Παύει λοιπόν να πιέζει την ουροδόχο κύστη και έτσι σταματάνε οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, μέχρι το γ’ τρίμηνο βέβαια!
Έντονη τριχοφυΐα
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών – και όχι πάντα εκεί που θέλετε. Θα δείτε ότι οι τρίχες της κεφαλής σας θα γίνουν πιο δυνατές και πυκνές. Μπορεί βέβαια να δείτε και τρίχες σε σημεία του σώματός σας που δεν είχατε ξαναδεί όπως στο πρόσωπο, τα χέρια ακόμη και την πλάτη. Το ξύρισμα μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση αλλά είναι σίγουρα η πιο ασφαλής. Πολλοί ειδικοί δεν συνιστούν την αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή δεν έχει αποδειχθεί ακόμη πόσο επηρεάζει το μωρό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Πονοκέφαλος
Πολλές έγκυες παραπονιούνται ότι έχουν συχνούς πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε επαρκώς και αποφύγετε τη λήψη παυσίπονων πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Καούρα και δυσκοιλιότητα
Η ορμόνη της προγεστερόνης εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί και στο γ’ τρίμηνο. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει ορισμένους μύες, μεταξύ των οποίων ενός μυ του οισοφάγου, ο οποίος συγκρατεί τις τροφές και τα οξέα στο στομάχι. Για να αποφύγετε τις καούρες, να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα, να αποφεύγετε τα λιπαρά, πικάντικα και όξινα φαγητά. Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Φλεβίτιδα
Στην εγκυμοσύνη οι φλέβες των ποδιών μεταφέρουν περίπου 1,5 λίτρο περισσότερο αίμα απ’ ό,τι συνήθως. Παράλληλα, το βάρος της κοιλιάς ασκεί πίεση στα αγγεία δυσκολεύοντας έτσι τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η ορμόνη προγεστερόνη «χαλαρώνει» τα φλεβικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα να σπάνε αγγεία και να προκαλείται η φλεβίτιδα. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και την ορθοστασία και φροντίστε να σηκώνετε να πόδια ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε. Δοκιμάστε επίσης το ποδόλουτρο με άλατα.
Κλωτσιές
Την αλλαγή αυτή το πιθανότερο είναι να την απολαύσετε όσο καμία άλλη καθώς η μοναδική επικοινωνία που μπορείτε να έχετε με το μωρό σας είναι οι κλωτσιές στην κοιλιά σας. Στην αρχή θα σας φανεί σαν ένα «φτερούγισμα». Πάντως αν δεν αισθάνεστε το μωρό σας το διάστημα αυτό μην ανησυχείτε. Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν το μωρό τους στον έκτο μήνα, στο τέλος του β’ τριμήνου δηλαδή.
Δερματολογικές αλλαγές
Κάποιες έγκυες πραγματικά λάμπουν κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης κι αυτό επειδή οι ορμόνες που παράγονται αναγκάζουν τους αδένες λιπαρότητας να γίνουν πιο ενεργοί, με συνέπεια μια πιο απαλή και λαμπερή εμφάνιση. Μία αύξηση ωστόσο της χρωστικής ουσίας μελανίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καφέ σημάδια στο πρόσωπο και μια σκοτεινή γραμμή κάτω από τη μέση της κοιλιάς. Όλες αυτές οι αλλαγές του δέρματος να έχετε υπόψη ότι είναι παροδικές και θα περάσουν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού.
Αύξηση του βάρους
Αφού οι ναυτίες έχουν υποχωρήσει αυτό σημαίνει ότι επιστρέφει η όρεξη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει δυνατό comeback γιατί μεγαλώνει. Λαμβάνοντας πάντως υπόψη ότι η φυσιολογική πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 – 12 κιλά, αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο πρέπει να πάρετε περίπου 4 κιλά.
Ανησυχητικά συμπτώματα
Καταλήγοντας, μην περιμένετε την καθιερωμένη ημερομηνία για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν παρουσιάσετε:
• Σοβαρό κοιλιακό πόνο ή κράμπες.
• Έντονη ζάλη.
• Αιμορραγία.
• Μεγάλη ή πολύ μικρή αύξηση του βάρους σας.