Braxton-Hicks: Οι συσπάσεις που μας αγχώνουν, μας μπερδεύουν, μας φοβίζουν

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι σποραδικές συσπάσεις της μήτρας που ξεκινούν περίπου 6 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης, και υπάρχει περίπτωση να μην τις αισθανθείτε καθόλου.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, χωρίς όμως να αγχωθείτε γιατί είναι εντελώς φυσιολογικό. Άλλωστε όλοι οι μύες του σώματός μας συσπώνται δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη μήτρα.

Από πού πήραν το όνομά τους

Πήραν το όνομα τους από τον Άγγλο γιατρό John Braxton Hicks, που τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.

Όπως προχωρά η εγκυμοσύνη γίνονται πιο συχνές, όμως έως ότου φτάσετε στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, παραμένουν σπάνιες, ακανόνιστες και ουσιαστικά ανώδυνες.

Μερικές φορές όμως οι συστολές αυτές είναι δύσκολο να διακριθούν από τα πρώτα σημάδια του πρόωρου τοκετού.

Δεν τις νιώθουν όλες οι γυναίκες

Η πλειοψηφία των εγκύων τις νιώθει κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη, ενώ τις νιώθουν σχεδόν όλες οι γυναίκες σε μια δεύτερη ή επόμενη εγκυμοσύνη. 

Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Αν δεν έχετε τακτικές συσπάσεις που προμηνύουν πρόωρο τοκετό, δοκιμάστε να πιείτε πολύ νερό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να αδειάσετε την κύστη σας ή να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες αργά, προκειμένου να καταπραΰνετε τον πόνο.

Αν δεν ανακουφιστείτε και οι συσπάσεις γίνονται πιο έντονες και επώδυνες, τότε μάλλον δεν είναι Braxton-Hicks αλλά έχει ξεκινήσει ο τοκετός σας!

Επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν νιώθετε συσπάσεις ή/και έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

· Αιματηρές εκκρίσεις ή αίμα

· Πόνο ή κράμπες χαμηλά στη μέση

· Βάρος στη λεκάνη σας

· Ναυτία ή διάρροια