Κάθε γυναίκα που περιμένει παιδί σκέφτεται και τα κιλά που θα φέρει η εγκυμοσύνη.
Κάποιες θεωρούν την εγκυμοσύνη ως μια ευκαιρία να φάνε όσο θέλουν, άλλες όμως αγχώνονται για τα κιλά και την εικόνα τους μετά την εγκυμοσύνη. Όποια και αν είναι η γνώμη σας, η φυσιολογική αύξηση του σωματικού σας βάρους, είναι και το σωστό για την υγεία του μωρού. Πόσα κιλά όμως πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έγκυος πρέπει συνολικά να πάρει 10 με 12 κιλά. Βέβαια ο σωματότυπός και το αρχικό βάρος της γυναίκας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη (ΒΜΙ = βάρος/ύψος2). Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι ο αριθμός και το βάρος των εμβρύων που κυοφορεί η έγκυος.
Συνολικά η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:
• Στο 1ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 2 κιλά.
• Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 4 κιλά.
• Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 6 κιλά.
Τι θα συμβεί αν έχω πάρει πολλά ή λίγα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Εάν πάρετε φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνονται παράλληλα και οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό (τοκετός πριν από 37 εβδομάδες κύησης) και το μωρό θα γεννηθεί κι εκείνο με φυσιολογικό βάρος, ούτε δηλαδή πολύ μεγάλο αλλά ούτε και μικρό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ινστιτούτου Ιατρικής (ΙΟΜ ) των ΗΠΑ όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα υπέρβαρο παιδί με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης τα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά είναι πιο επιρρεπή σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη κατά την ενήλικη ζωή τους.
Πόσο παραπάνω φαγητό πρέπει να τρώω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν απίστευτα την όρεξη της εγκύου με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να πεινάνε συνέχεια. Άλλες πάλι αν ταλαιπωρούνται από ναυτία και εμετούς δεν έχουν καθόλου όρεξη. Και στις δύο περιπτώσεις, η καλύτερη λύση είναι να ακολουθεί η έγκυος μια ισορροπημένη διατροφή με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός αυτή την περίοδο. Το ιδανικό είναι να προσλαμβάνετε περίπου 300 θερμίδες περισσότερες συγκριτικά με την περίοδο προτού μείνετε έγκυος. Βέβαια οι δραστήριες γυναίκες ή όσες γυμνάζονται χρειάζονται περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα πρέπει να τρώει περίπου 440 περισσότερες θερμίδες, αρχίζοντας από το δεύτερο τρίμηνο και 500-600 περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα στο τελευταίο τρίμηνο.
Περισσότερα για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Πώς μπορώ να ελέγξω τις λιγούρες;
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη ως πρόφαση για να τρώτε περισσότερο. Που και που είναι λογικό να υποκύπτετε στις λιγούρες σας αν όμως το παρακάνετε θα πάρετε πολλά περιττά κιλά. Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού περιοδικού Nutrition οι γυναίκες που υπέκυπταν συνέχεια στις λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν παιδιά υπέρβαρα με αδυναμία σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Για να ελέγχετε τις λιγούρες σε προτιμήστε μικρά και τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φαγητά που θα σας κρατάνε χορτάτες.
Περισσότερα για τις λιγούρες σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μύθος ή αλήθεια;
Γιατί είναι απαραίτητο το σωστό βάρος πριν την εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ το υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού. Επομένως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να επιτύχετε ένα ιδανικό βάρος πριν μείνετε έγκυος – ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά με το ποιο είναι το ιδανικό βάρος για σας.