Εγκυμοσύνη: Τι είναι το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης;

Η αλήθεια είναι ότι τον όρο υπερέμεση κύηση τον ακούμε πιο συχνά από τότε που μάθαμε ότι η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, η Κέιτ Μίντλετον πάσχει από το σύνδρομο αυτό.

Τι είναι όμως η υπερέμεση κύηση και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι;

Η υπερέμεση εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από τις απλές καθημερινές ναυτίες από τις οποίες υποφέρουν σχεδόν όλες οι έγκυες. Μπορεί μάλιστα αυτές οι ναυτίες να είναι τόσο σοβαρές ώστε μια γυναίκα να αφυδατωθεί, να χάσει βάρος, ακόμα και να χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο και να ακολουθήσει θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά υπό ειδική φροντίδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερέμεσης εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα της υπερέμεσης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν :

Όσον αφορά την ποιότητα της ζωής, η υπερέμεση κύηση επηρεάζει την έγκυο γυναίκα στη δουλειά, το σπίτι και στην οικογενειακή ζωή, λόγω των συχνών εμετών  και της αναγούλας. Μάλιστα η ταλαιπωρία είναι τόσο μεγάλη που μπορεί καμιά φορά η έγκυος να προσπαθεί να κάνει εμετό αλλά να μην υπάρχει τίποτα στο στομάχι  της… Αυτό δυστυχώς διαρκεί για πολλές εβδομάδες και για ορισμένες «άτυχες» γυναίκες ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό;

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης χρειάζονται μεγάλη συναισθηματική υποστήριξη και κρίνεται απαραίτητη η νοσοκομειακή περίθαλψη για να προληφθεί η αφυδάτωση και οι θρομβώσεις. Σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό η χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ναυτίας μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχει κίνδυνος αποβολής;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής η υπερέμεση εγκυμοσύνη είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει βλάβη σε ένα αγέννητο μωρό. Ωστόσο, αν η έγκυος δεν ακολουθήσει θεραπεία, το μωρό ενδεχομένως θα γεννηθεί με πολύ χαμηλό βάρος…

Πόσες γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο;

Σχεδόν μία στις εκατό γυναίκες αντιμετωπίζει το σύνδρομο της υπερέμεσης εγκυμοσύνης. Παράλληλα, αν μια γυναίκα έχει «χτυπηθεί» από το σύνδρομο στην πρώτη της εγκυμοσύνη θεωρείται πιο επιρρεπής να νοσήσει ξανά.

Τι μπορεί να κάνει η έγκυος για να αισθανθεί καλύτερα;

Οι ειδικοί προτείνουν στις έγκυες που πάσχουν από υπερέμεση εγκυμοσύνη να κινούνται λιγότερο, να αποφεύγουν να κάνουν τις δουλείες του σπιτιού για να μην κουράζονται και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα της ναυτίας.

Αυτό που συνίσταται είναι ξεκούραση και χαλάρωση καθώς και η αποφυγή δυσάρεστων μυρωδιών.

Πηγή: webmd.com