Γιατί οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση της όσφρησης τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης;

Αν έχετε καθυστέρηση στην περίοδο σας, αισθάνεστε ναυτία και το στήθος είναι ευαίσθητο, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται αμέσως και το μόνο που παρατηρούν είναι η καλύτερη λειτουργία της όσφρησης.

Ίσως απλά να μυρίζετε το φαγητό που μαγείρεψε η γειτόνισσα και να σας φαίνεται άκρως δελεαστικό ή απλά να νιώθετε το στομάχι σας να «γυρίζει». Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε γιατί ξαφνικά το άρωμα της συναδέλφου σας έχει αρχίσει να σας ενοχλεί τον τελευταίο καιρό. Εάν με κάποιο από αυτά ταυτίζεστε τότε μόλις αποκτήσατε ένα καινούργιο ταλέντο! Σύμφωνα με τον Δρ. William E. Schweizer, καθηγητής και διευθυντή του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο NYU Langone Medical Center, η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα εγκυμοσύνης κατά τους πρώτους μήνες.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για μια μέλλουσα μαμά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να έχει μια αυξημένη αίσθηση της όσφρησης», εξηγεί ο Schweizer. «Πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου της εγκυμοσύνης , αλλά η πραγματική αιτία δεν είναι πραγματικά κατανοητή», προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Δρ. Schweizer η αύξηση σε αγγειοδιαστολή (το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων) και του όγκου του αίματος θα μπορούσε να βελτιώσει την απορρόφηση των οσμών μέσω των ρινικών διόδων.

Είναι επίσης γνωστό ότι η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης συνδέονται – οι αρνητικές μυρωδιές μπορεί να επιδεινώσουν την πρωινή αδιαθεσία και να προκαλέσουν μεγαλύτερη τάση για εμετό. Υπάρχουν βέβαια γυναίκες που δεν έχουν καμία αίσθηση της όσφρησης (ανοσμία) και δεν υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία και άλλες πάλι που μυρίζουν και ανακατεύονται από τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με έντονες μυρωδιές και τα έντονα αρώματα. Μάθετε περισσότερα για την καταπολέμηση της πρωινής αδιαθεσίας σε σχετικό άρθρο του Baby.gr.