3 μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Όταν ένα ζευγάρι καταφεύγει στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσει παιδί, επενδύει απίστευτο χρόνο, χρήμα και ενέργεια ώστε να γίνει με επιτυχία.

Αλλά δεν θέλει κάθε λεπτό της ημέρας να επιβαρύνεται με ένα ακόμη «πρέπει» που φορτώνει ενοχές στην καρδιά, αν δεν το κάνει. Μετά από μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο και μελέτη επιστημονικών ερευνών, συγκεντρώσαμε όλα όσα πραγματικά μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας να γίνει η εξωσωματική με επιτυχία και τι από αυτά που κυκλοφορούν είναι απλά μύθοι.

Μύθος 1ος: Πρέπει να μείνετε ακίνητες μετά την εμβρυομεταφορά

Λάθος. Όπως δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», τελικά η ακινησία δεν βοηθά και τόσο τις γυναίκες που έχουν καταφύγει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία, συμμετείχαν συνολικά 240 γυναίκες. Αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, οι ειδικοί ζήτησαν από τις μισές να μείνουν ξαπλωμένες για 10 λεπτά, ενώ στις υπόλοιπες έδωσαν το ελεύθερο να σηκωθούν και να αποχωρήσουν.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από την πρώτη ομάδα οι γυναίκες που τελικά απέκτησαν παιδί ήταν 50, ενώ από τη δεύτερη ομάδα ήταν 68. Και μπορεί αριθμητικά να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ωστόσο σημαντική διαφορά παρουσίαζε το ποσοστό των αποβολών. Στην πρώτη ομάδα άγγιζε το 27,5%, ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν μόλις 18%.

Μύθος 2ος: Ο βελονισμός βοηθάει να μείνετε έγκυος

Ίσως. Ερευνητές από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Maryland, σε μια μετα-ανάλυση (σ.σ. ερευνητική μελέτη που συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες μελέτες και τις αξιολογεί μαζί) διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποιήθηκε η θεραπεία του βελονισμού την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιτυχίας.

Πώς όμως σχετίζεται ο βελονισμός με την υπογονιμότητα; Όσον αφορά το θέμα της υπογονιμότητας, ο βελονισμός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών, στην αύξηση της ροής του αίματος προς τις ωοθήκες, επομένως έχουμε βελτίωση της ποιότητας του ενδομητρίου, και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους δε άντρες, βελτιώνει τη μορφολογία, την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.

Μύθος 3ος: Η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων

Τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά αλλά να είστε προσεκτικοί. Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας στο Μόναχο διαπίστωσε ότι η θεραπεία των γυναικών με την ορμόνη μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Φαίνεται ότι λειτουργεί αντιοξειδωτικά στο ωοθυλκικό μικροπεριβάλλον αλλά δεν έχει επικρατήσει ως πάγια τεχνική η χορήγησή της.

Πηγή: Parents.com