Περίπου το 15% των ζευγαριών που αποπειρώνται την πρώτη τους κύηση αποτυγχάνουν.
Περίπου το 30% των περιπτώσεων που οφείλονται σε προβλήματα γονιμότητας την ευθύνη την έχει ο άντρας, 30% σε προβλήματα γονιμότητας την ευθύνη την έχει η γυναίκα και το υπόλοιπο 40% οφείλεται σε ανεξήγητες αιτίες ή πολλαπλοί παράγοντες που αφορούν και τους δύο συντρόφους συμβάλλουν και δημιουργούν το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση να τονίσουμε πως υπογόνιμο χαρακτηρίζεται ένα ζευγάρι όταν έχει ελεύθερες χωρίς προφυλάξεις επαφές για τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά δεν καταφέρνει να κάνει την σύλληψη. Αν λοιπόν κάνετε τακτικά σεξ χωρίς προφυλάξεις για περισσότερο από ένα χρόνο (ή έξι μήνες εάν είστε πάνω από 35), και δεν έχετε μείνει έγκυος, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας. Η Εθνική Ένωση Στειρότητας στις ΗΠΑ τονίζει πώς τουλάχιστον τα μισά ζευγάρια από εκείνα που είχαν προβλήματα υπογονιμότητας ακολούθησαν θεραπεία και πλέον είναι γονείς!
Όσον αφορά το πρόβλημα στους άντρες ένας ουρολόγος μπορεί να εντοπίσει το προβλήματα γονιμότητας προτείνοντες εναλλακτικές λύσεις θεραπείας. Μπορεί επίσης να θελήσετε να δείτε έναν ειδικό γενετικό σύμβουλο. Μερικές φορές, υπάρχει μια γενετική αιτία για την ανδρική υπογονιμότητα που θα μπορούσε να περάσει στα παιδιά. Ένας γενετικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να κατανοήσουν τις επιλογές τους για τη σύλληψη.
Διαβάστε παρακάτω και μάθετε ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες της υπογονιμότητας στους άντρες και τις διαθέσιμες θεραπείες. Λάβετε υπόψη σας ότι τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλλουν, επειδή ένα ζευγάρι μπορεί να έχει πολλαπλά προβλήματα γονιμότητας.
Ο τρόπος ζωής
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά σας. Το πιθανότερο είναι να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο και να παρουσιάσετε προβλήματα γονιμότητας εάν:
- Καπνίζετε
- Καταναλώνετε αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό
- Κάνετε χρήση απαγορευμένων ουσιών
- Λαμβάνετε αναβολικά
- Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο
- Κάνετε κακή διατροφή
- Είστε παχύσαρκος ή λιποβαρής
- Εκτίθεστε σε τοξίνες, όπως είναι τα παρασιτοκτόνα ή ο μόλυβδος
Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: 10 πράγματα που «σκοτώνουν» το σπέρμα.
Μπλοκαρίσματα
Μία από τις αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η απόφραξη σπερματικού πόρου. Μερικές φορές μια δραματική μείωση όγκου εκσπερμάτωσης μπορεί να σημαίνει απόφραξη ενός από τους αγωγούς της εκσπερμάτισης. Αν λοιπόν παρατηρήσετε μειωμένη ποσότητα, διαφορετική εμφάνιση και υφή στην εκσπερμάτωση, είναι σκόπιμο να εξεταστεί το σπέρμα από έναν παθολόγο.
Κιρσοκήλη
Πρόκειται για την ελικοειδή διάταση των φλεβών του όρχεως (όπως οι κιρσοί στα πόδια). Όταν συμβαίνει αυτό η θερμοκρασία στους όρχεις είναι αυξημένη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος Συνήθως, πιο συχνά παρατηρείται στον αριστερό όρχι, και αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους.
Πιθανά συμπτώματα: Μερικοί άνδρες αισθάνονται πόνο ενώ άλλοι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα (το πρόβλημα μπορεί να ανιχνευθεί μέσω μιας φυσικής εξέτασης ή με ένα υπερηχογράφημα).
Πιθανές λύσεις: Χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει το κιρσοκήλη, ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η κιρσοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 25,4% των αντρών που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Η ακριβής σχέση μεταξύ της αντρικής γονιμότητας και της κιρσοκήλης είναι άγνωστη, αλλά είναι σαφές ότι το σπέρμα βελτιώνεται μετά τη χειρουργική διόρθωσή της, εφόσον βέβαια γίνει εγκαίρως.
«Παράτυπο» σπέρμα
Εάν έχετε λίγο έως καθόλου σπέρμα ή μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος ή ασυνήθιστο σχήμα σπέρματος, το σπέρμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να γονιμοποιήσει τα ωάρια της συντρόφου σας.
Πιθανά συμπτώματα: Κανένα.
Πιθανές λύσεις: Φαρμακευτική αγωγή που ευνοεί την γονιμότητα, τεχνητή γονιμοποίηση με σπέρμα δότη (ή με δική σας εάν το σχήμα και η κινητικότητα είναι καλά), ή ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI) (μια τεχνική μικροχειρουργικής που εφαρμόζεται σε ζευγάρια με σοβαρό πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας καθώς και ζευγάρια που είχαν προηγούμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης).
Αντισώματα έναντι σπέρματος
Το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει αντισώματα που σκοτώνουν το δικό σας σπέρμα, συνήθως μετά από βαζεκτομή, τραυματισμό στους όρχεις ή μόλυνση.
Πιθανά συμπτώματα: Κανένα
Πιθανές λύσεις: Η τεχνητή γονιμοποίηση, οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), ή η ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI). Τα στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, μερικές φορές χρησιμοποιείται για να καταστείλει τα αντισώματα του σπέρματος, αλλά πολλοί γιατροί δεν τα συνιστούν λόγω των παρενεργειών από την παρατεταμένη χρήση στεροειδών.
Ανεξήγητα προβλήματα γονιμότητας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει διάγνωση με «ανεξήγητο πρόβλημα γονιμότητας», αυτό δηλαδή σημαίνει πώς δεν μπορεί να εντοπιστεί η ακριβές πρόβλημα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα γονιμότητας.
Πιθανά συμπτώματα: Κανένα.
Πιθανές λύσεις: Φαρμακευτική αγωγή που ευνοεί την γονιμότητα σε συνδυασμό με την τεχνητή γονιμοποίηση, ή IVF με δωρεά ωαρίων.
Πηγή: babycenter.com