Όπως προαναφέρθηκε, η κοινωνία υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της απώλειας κύησης. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς (ειδικά οι μητέρες) να γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη στιγμή και πρέπει να την λάβουν με τον πιο συνειδητό τρόπο.
Εν όψει αυτού του πόνου, πολλές γυναίκες επιλέγουν γρήγορα να κάνουν διάφορα, όπως να ξαναμείνουν αμέσως έγκυες ή να προσπαθήσουν να αρνηθούν την απώλεια συνολικά. Αλλά αυτές οι επιλογές δεν κάνουν τίποτα για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Μάλλον, η άρνηση να αντιμετωπίσουν τον πόνο θα το κάνουν μόνο χρόνιο πρόβλημα και οι συνέπειες θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Τα συναισθήματα του πένθους
Ο θρήνος έρχεται με μια μεγάλη ποικιλία από συναισθήματα, όπως τα εξής:
– Ενοχή. Η ενοχή είναι ένα από τα συχνότερα συναισθήματα που έρχεται με την αποβολή. Οι μητέρες, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι συνέβη, κατηγορούν συχνά ότι δεν ήταν αρκετά προσεκτικές.
– Συναισθήματα κατωτερότητας ή αποτυχίας. Λαμβάνοντας υπόψη το τείχος της σιωπής, οι γυναίκες συχνά αισθάνονται λιγότερο ικανές και λιγότερο έγκυρες από άλλες γυναίκες, επειδή δεν μπόρεσαν να φέρουν την εγκυμοσύνη τους εις πέρας.
– Θλίψη, μοναξιά και έλλειψη κατανόησης. Είναι πολύ πιθανό ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε μια μητέρα με πένθος δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Αλλά στις προσπάθειές τους να την ξεσηκώσουν, μπορεί να προσπαθήσουν να φτιάξουν την κατάσταση, κάνοντάς της να αισθανθεί ακόμα πιο μόνη στον πόνο της.
– Άγχος. Μέσα από μια εμπειρία αυτού του διαμετρήματος, ο φόβος να υποστεί άλλη αποβολή είναι κοινή. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να μείνουν έγκυες ξανά.