Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν την περίοδο της εγκυμοσύνης ως την πιο ευτυχισμένη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας ωστόσο περίπου το 10% -20% των γυναικών που είναι σε ενδιαφέρουσα παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τι μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι:
- Το ιστορικό κατάθλιψης ή PMDD (προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή)
- Η ηλικία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είστε πολύ νέα ή πολύ μεγάλη ηλικιακά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
- Μοναξιά ή με περιορισμένη οικογενειακή υποστήριξη
- Περιορισμένη κοινωνική υποστήριξη
- Οικογενειακή σύγκρουση ή ενδοοικογενειακή βία
- Η αβεβαιότητα σχετικά με την εγκυμοσύνη
Πώς μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;
Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να φροντίσει τον εαυτό της. Μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει τις ιατρικές συστάσεις, να μην κοιμάται και να μην τρέφεται σωστά.
Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη αν η έγκυος που παρουσιάζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης καπνίζει, καταναλώνει αλκόολ ή κάνει χρήση παράνομων και απαγορευμένων ουσιών. Σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία της μητέρας αλλά και του βρέφους. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ικανότητα της μητέρας να συνδεθεί με το βρέφος.
Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την κατάθλιψη;
Η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη ή να υποτροπιάσει την κατάσταση ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες οι γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εμφανίσουν και επιλόχεια κατάθλιψη αμέσως μετά τη γέννα.
Τι πρέπει να κάνω αν είμαι σε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Σίγουρα ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια αποτελεί μεγάλη αλλαγή και χρειάζεται προετοιμασία. Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι η υγεία σας έρχεται σε προτεραιότητα και είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αντισταθείτε λοιπόν στον πειρασμό να κάνετε δουλειές και εντάξτε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες που θα σας χαλαρώσουν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το να φροντίζετε και να κακομαθαίνετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί βασικό μέρος της φροντίδας του αγέννητου μωρού σας.
Μιλήστε επίσης με τους φίλους σας, το σύντροφό και την οικογένειά σας σχετικά με τα θέματα που σας απασχολούν και ζητήστε υποστήριξη. Εάν και πάλι αισθάνεστε πολύ αγχωμένες και ανήσυχες ζητήστε την συμβουλή ενός ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας.
Πηγή: webmd.com