Λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μύθος ή αλήθεια;

«Μωρό μου, μου μύρισαν φράουλες!» Πόσες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε έρευνα της ιστοσελίδας babycenter.com το 40% των γυναικών είπαν ότι ήθελαν απεγνωσμένα να φάνε κάτι γλυκό ενώ το 33% προτιμούσαν τις αλμυρές γεύσεις. Λάτρεις του πικάντικου φαγητού ήταν μόλις το 17% ενώ το 10% επιθυμούσε εσπεριδοειδή, πράσινα μήλα και γενικότερα ξινά τρόφιμα. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ήρθε η ώρα να μιλήσει η επιστήμη

Τουλάχιστον το 50% των γυναικών στις ΗΠΑ λαχτάρησαν κάτι συγκεκριμένο έστω για μία φορά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, λέει η συγγραφέας του βιβλίου “What to Eat Before, During, and After Pregnancy”, Τζούντιθ Μπράουν. Και αυτές οι λιγούρες δεν ήταν μόνο για παγωτό ή αγγουράκι τουρσί. Κάποιες μάλιστα έρχονται απλώς από το πουθενά!

Για όλα φταίνε οι ορμόνες;

Εν μέρει ίσως, λέει η Ελίζαμπεθ Σόμερ, συγγραφέας του βιβλίου Nutrition for a Healthy Pregnancy. Οι ακραίες ορμονικές αλλαγές της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στη γεύση και στην οσμή. Ωστόσο, 100% κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι ότι η αποστροφή για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο όπως και η λαχτάρα πάνε χέρι – χέρι.

Σε μελέτη που έγινε στην Αιθιοπία οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  οι γυναίκες που εμφάνισαν απέχθεια για κάποια τρόφιμα είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να ποθούν και κάποια άλλα, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν καμία ιδιαίτερη προτίμηση. Παράλληλα  σε μελέτη του Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες προτιμούν την γλυκιά γεύση περισσότερο από την αλμυρή.

Τι σημαίνουν οι λιγούρες;

Εξαρτάται ποιους ρωτάτε. Μερικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι ορισμένες λιγούρες έχουν νόημα. Για παράδειγμα, αν λιγουρεύεστε τροφές όπως τα όσπρια, το κόκκινο κρέας ή τα δημητριακά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ίσως ο οργανισμός σας να έχει ανάγκη από σίδηρο.

Στο Σαν Φρανσίσκο η μαία και βοτανολόγος Σίνθια Μπελέου υποστηρίζει κι εκείνη με την σειρά της ότι οι λιγούρες είναι αποτέλεσμα της σοφίας της φύσης, και συνεπώς του γυναικείου σώματος, και ότι υποδεικνύουν την έλλειψη ορισμένων στοιχείων από τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, η επιθυμία για γάλα μπορεί να σημαίνει ότι η έγκυος χρειάζεται ασβέστιο, τα φρούτα μπορεί να σημαίνουν έλλειψη βιταμίνης C κλπ.

Από την άλλη, η κα Μπράουν δεν βλέπει να συνδέονται μεταξύ τους η λιγούρα μιας εγκύου γυναίκας με τις ανάγκες του οργανισμού της. «Αν ήταν έτσι όλοι οι άνθρωποι θα έτρωγαν περισσότερο μπρόκολο και λιγότερη σοκολάτα», τονίζει η ίδια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις θρεπτικές λιγούρες της εγκυμοσύνης και να προσπαθήσετε να αγνοήσετε τις λιγούρες που θα σας βοηθήσουν να υποπέσετε σε σοβαρά διατροφικά λάθη.  

“Μια υγιεινή διατροφή που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές και συναισθηματικές σας ανάγκες είναι ότι καλύτερο» επισημαίνει η κα. Σόμερ. Υποστηρίζει ότι οι περισσότερες έγκυες αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις λιγούρες τους και αντί να τις πολεμάνε το απολαμβάνουν. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε για παράδειγμα τη λαχτάρα για παγωτό με παγωμένο άπαχο γιαούρτι. Επιπλέον προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Η καλύτερη λύση είναι να τρώτε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα και να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα κολατσιό μία με δύο φορές την ημέρα.