Μαία «αιχμαλωτίζει» νεογέννητο συνδεδεμένο με τον πλακούντα, σχηματίζοντας τη λέξη αγάπη

Οι πρώτες στιγμές της ζωής ενός μωρού περνούν σαν ένας ανεμοστρόβιλος – συμβαίνουν τόσα πολλά και τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που είναι σχεδόν αδύνατο να συνειδητοποιήσει κανείς αυτό που συνέβη.

Μια μαία – φωτογράφος, η Emma Jean Nolan, είχε την ευκαιρία να συλλάβει με τον φακό της φωτογραφικής της μηχανής την επιβλητική δύναμη της γέννησης με μια πανέμορφη εικόνα! Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε ένα νεογέννητο μωράκι που εξακολουθεί να έχει τον πλακούντα με τον ομφάλιο λώρο, που προσαρμόζεται έτσι ώστε να σχηματίζει τη λέξη αγάπη (love).

H Nolan θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει μια «όμορφη και ιερή» αλλά ελάχιστα γνωστή πολιτισμική πρακτική των Μαορί που ονομάζεται « whenua ». Στον πολιτισμό των Μαορί, ο πλακούντας έχει μια πνευματική έννοια και η λέξη – whenua – χρησιμοποιείται τόσο για τον «πλακούντα» όσο και για τη «γη», ενώ ο ομφάλιος λώρος θεωρείται ως ο σύνδεσμος μεταξύ του νεογνού και της μητέρας γης. Η ίδια μοιράστηκε αυτή την παράδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζοντας μια φωτογραφία του μωρού πριν την αφαίρεση του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Στο post της έγραψε:

Welcome earthside sweet little HarperAs a Maori baby his placenta will now be returned to the land. The word ‘whenua’…

Posted by Emma Jean Photography on Saturday, January 2, 2016

 

“Καλώς ήρθες στη γη γλυκέ μικρέ Harper,

Σαν μωρό Maori ο πλακούντας σου θα επιστραφεί τώρα στη γη.
Η λέξη «whenua» σχετίζεται με τον πλακούντα και τη γη. Ο πλακούντας επιστρέφεται στη γη με τον ομφάλιο λώρο, τον σύνδεσμο μεταξύ του νεογέννητου και της μητέρας γης. Με αυτό το δεσμό, κάθε ένας εκπληρώνει τον ρόλο του ως έφορος για τη μητέρα γη που παραμένει παντοτινός.

Εσείς πως τιμήσατε τον πλακούντα σας;”

Η φωτογραφία ξεπέρασε τα 2.500 likes σε μόλις 2 ημέρες, ίσως επειδή δείχνει στους αναγνώστες μια παράδοση που πιθανότατα δεν γνωρίζουν.