Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος; Το πιθανότερο είναι να μην παρατηρήσετε το παραμικρό μέχρι να καθυστερήσει η περίοδος σας μια ή δυο βδομάδες.

Μέχρι να το επιβεβαιώσετε, όμως με κάποιο τεστ εγκυμοσύνης ή εξέταση αίματος, μπορεί να έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από τη στιγμή της σύλληψης. Ιδού τα 14 πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Σας θυμίζουν κάτι;

Δυσκολία στην αναπνοή

Λαχανιάζετε εύκολα ενώ ανεβαίνετε τις σκάλες ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε παλαιότερα; Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος έχει ανάγκη από περισσότερο οξυγόνο και αυτό επειδή η αύξηση μια ορμόνης της προγεστερόνης  επηρεάζει άμεσα τους πνεύμονες και διεγείρει το αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου. Δυστυχώς όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, η κατάσταση θα επιδεινώνεται αφού η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα η αναπνοή να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Πρήξιμο στο στήθος

Όταν φοράτε το σουτιέν σας αισθάνεστε πόνο; Και τώρα τελευταία σαν να έχει μεγαλώσει λίγο; Η αίσθηση του βάρους στο στήθος, το σκούρο χρώμα στις ρώγες και οι έντονες φλέβες μπορεί να είναι να πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης σας. Φορέστε πιο υποστηρικτικά σουτιέν για να αισθάνεστε πιο άνετα. 

Κούραση

Δεν προλαβαίνετε να διαβάσετε ούτε μια σελίδα από το αγαπημένο σας βιβλίο και σας έχει πάρει ήδη ο ύπνος; Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η κούραση. Ίσως έχει να κάνει με τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης που μπορεί να προκαλούν υπνηλία. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί στο δεύτερο.

Μεταπτώσεις της διάθεσης

Τη μια μπορεί να είστε χαρούμενες, την άλλη λυπημένες. Οι γρήγορες αλλαγές της διάθεσης μπορεί να προμηνύουν μια εγκυμοσύνη! Μπορεί μάλιστα ακόμα και να βάλετε τα κλάματα ορισμένες φορές χωρίς να γνωρίζετε το γιατί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό.

Ναυτία

Οι περισσότερες έγκυες έχουν συμπτώματα ναυτίας στις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν κι άλλες που μπορεί να νιώσουν νωρίτερα αδιαθεσία. Η ναυτία και οι εμετοί της εγκυμοσύνης μπορεί να έλθουν οποιαδήποτε ώρα της μέρας, πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Οι μισές γυναίκες απαλλάσσονται από τη ναυτία μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να κρατήσει περισσότερο.

Διαβάστε εδώ πώς να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες

Αστάθεια περιόδου

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πρώτο γνωστό σημάδι ότι ο πελαργός έρχεται. Αν λοιπόν έχετε τακτικό κύκλο και η περίοδος σας δεν εμφανίζεται για περισσότερες από 7-10 ημέρες, μη διστάσετε να κάνετε το τεστ. Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι έγκυρα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, ωστόσο, εάν η απάντηση είναι αρνητική κι εξακολουθείτε να έχετε καθυστέρηση, πρέπει να το επαναλάβετε μετά από μία εβδομάδα. Εννοείται ότι η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας είναι απαραίτητη.

Παράξενη γεύση στο στόμα σας

Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι έχουν τις πρώτες μέρες την εγκυμοσύνης μια παράξενη μεταλλική γεύση. Άλλες γυναίκες αναπτύσσουν μια αναπάντεχη απέχθεια για κάτι καθημερινό και οικείο, όπως το τσάι ή ο καφές.

Συχνοουρία

Εάν κατά τη διάρκεια του ύπνου επισκέπτεστε ουκ ολίγες φορές την τουαλέτα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εγκυμοσύνης. Αυτό επειδή αυξάνεται το ποσό του αίματος και των άλλων υγρών που ρέουν στο σώμα σας κι αυτό οδηγεί περισσότερα υγρά στα νεφρά σας και από εκεί στην κύστη. Η ενόχληση θα αρχίσει να υποχωρεί από τις έξι εβδομάδες ως το πρώτο τρίμηνο θα αρχίσει να επιδεινώνεται με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς το μωρό που μεγαλώνει ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας.

Πόνος στη μέση

Ένας ήπιος πόνος στη μέση μπορεί να παρατηρηθεί στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, ή και να διαρκέσει και σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη. Αυτό βέβαια είναι πιθανό σύμπτωμα και για ορθοπεδικά προβλήματα, κακή στάση σώματος, πιάσιμο κλπ.

Επιθυμία για φαγητό

Πολλές γυναίκες αναφέρουν έντονη επιθυμία για τρόφιμα ή γλυκό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύκτας. Αυτές οι επιθυμίες μπορεί να κρατήσουν όλη την εγκυμοσύνη. Προσοχή μόνο στο βάρος σας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλος

Ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Κηλίδες αίματος και πόνοι περιόδου

Κάποιες γυναίκες βλέπουν ίχνη αίματος στις 10 με 14 ημέρες μετά τη σύλληψη. Είναι το ίχνος που αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο καθώς προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Η αιμορραγία είναι ελαφριά, έχει τη μορφή κηλίδων και απαλό ροζ χρώμα ενώ κρατάει 1-2 μέρες. Συνοδεύεται επίσης από πόνους περιόδου.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας είναι ανεβασμένη για περίπου δυο εβδομάδες τότε μάλλον τα νέα είναι ευχάριστα!

 

Διαβάστε επίσης: Τα 7 δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης