Περίοδος μετά την εγκυμοσύνη: Τι να περιμένετε

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή της εγκυμοσύνης είναι φυσικά το αξιολάτρευτο μωρό σας. Αλλά ένα ακόμη προνόμιο για το οποίο χαίρονται πολλές γυναίκες, είναι το γεγονός ότι η περίοδος σταματάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε όμως επιστρέφει και πόσο διαφορετική είναι; Εδώ είναι όλες οι απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις που απασχολούν όλες τις μητέρες.

Πόσο σύντομα πρέπει να περιμένω την περίοδο μετά την εγκυμοσύνη;

Ο θηλασμός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την περίοδο, επειδή η προλακτίνη – η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, καταστέλλει την ωορρηξία. Οι γυναίκες λοιπόν που δεν θηλάζουν παρατηρούν ότι η περίοδος τους επιστρέφει τέσσερις με οχτώ εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που θηλάζουν και μάλιστα αποκλειστικά αργούν περισσότερο. Είναι μάλιστα φυσιολογικό να μην έχουν περίοδο για  έξι μήνες ή και περισσότερο. Και πολλές μητέρες μάλιστα μπορεί να μη έχουν περίοδο, μέχρι  να σταματήσει ο θηλασμός.

Μπορεί να μείνω έγκυος πριν επιστρέψει;

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, όμως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Πράγματι, ο θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει αντισυλληπτικά, μειώνοντας την πιθανότητα για ωορρηξία. Δεν την αποκλείει, όμως. Η ωορρηξία κατά μέσω όρο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οπότε καλό θα ήταν το ζευγάρι να είναι καλά ενημερωμένο για αυτό και να χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης.

Η περίοδος μου θα είναι ίδια με πριν;

H περίοδός σας μπορεί να αλλάξει λίγο, πολύ ή καθόλου. Μπορεί να κρατάει περισσότερες μέρες ή λιγότερες, να έχετε μεγαλύτερη ροή ή μικρότερη ή ακόμη και να παρατηρήσετε αλλαγές στον κύκλο.  Μπορεί επίσης να έχετε πιο δυνατές κράμπες ή και καθόλου. Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι οι ακόλουθες:

Όσο περνάει ο καιρός, σιγά σιγά όλα αναμένεται να ισορροπήσουν ξανά.

Πώς θα ξέρω ότι κάτι δεν πάει καλά;

Είναι λογικό να παρατηρείτε περισσότερο αίμα ή πιο έντονες κράμπες στην πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό. Αν όμως πρέπει να αλλάζετε ταμπόν ή σερβιλετα κάθε μια ώρα ή πιο συχνά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι μια μόλυνση, ινομυώματα ή πολύποδες. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε την αναιμία ή μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες για οτιδήποτε άλλο αφορά εσάς και την περίοδό σου.  Αν, για κάποιο λόγο νιώθετε δυσάρεστα ή η κατάσταση κλιμακώνεται, ζητήστε έγκαιρα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.