Η μουσική είναι σχεδόν έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί ένα είδος επικοινωνίας.
Φαίνεται όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα ότι οι επιδράσεις της μουσικής είναι ισχυρότερες στις έγκυες γυναίκες, δημιουργώντας μεγάλες μεταβολές στην αρτηριακή τους πίεση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Λειψίας, στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως η μουσική μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος, την αρρυθμία, την αναπνοή, ακόμα και τη θερμοκρασία του σώματος υπό κανονικές συνθήκες. Στις έγκυες όμως η επιρροή της μουσικής είναι ισχυρότερη, γεγονός που υποδηλώνει μια προγεννητική προετοιμασία του εμβρύου στη μουσική, όπως ισχυρίζονται.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Τom Fritz, έπαιξαν μουσική στις γυναίκες που συμμετείχαν, έγκυες και μη, για περίπου 10 – 30 δευτερόλεπτα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, άλλαξαν τις νότες της μουσική για να γίνει λιγότερο ευχάριστη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες βαθμολόγησαν την ευχάριστη μουσική ως πιο ευχάριστη και τη δυσάρεστη ως πιο δυσάρεστη. Επιπρόσθετα, η ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης στη μουσική ήταν πολύ ισχυρότερη στις έγκυες γυναίκες.
«Κάθε ακουστική χειραγώγηση της μουσικής επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στις έγκυες γυναίκες πολύ πιο έντονα από ό, τι σε μη έγκυες γυναίκες», δήλωσε ο Fritz.
«Δεν είναι σαφές γιατί η μουσική έχει μια τέτοια ισχυρή επίδραση στην εγκυμοσύνη, αλλά τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο δεδομένου ότι επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση ευχάριστης αίσθησης όταν ακούμε μουσική» εξήγησε.