Ποια είναι τα 8 πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Αναρωτιέστε αν είστε έγκυος; Ένα τεστ εγκυμοσύνης θα σας λύσει την απορία αλλά από την άλλη μπορεί να είναι πολύ νωρίς για ακριβή αποτελέσματα.

Μπορείτε ωστόσο να παρατηρήσετε κάποια πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Εδώ είναι μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα.

Κούραση

«H ανεξήγητη κόπωση είναι ίσως το πιο κοινό σημάδι της εγκυμοσύνης», λέει ο Gil Gross, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση της καφεΐνης, «ακούστε» το σώμα σας και ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Απέχθεια για τα τρόφιμα

Εάν ανοίγετε το ψυγείο σας και δεν αντέχετε τις μυρωδιές ή περνάτε έξω από εστιατόρια και σας έρχεται εμετός, μπορεί να είστε έγκυος. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης ήταν η έντονη απέχθεια για τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποστασιοποιηθείτε από οτιδήποτε σας προκαλεί ανακατωσούρα.

Ευαισθησία στις μυρωδιές

Μυρωδιές που δεν ήταν ποτέ ευχάριστες όπως π.χ ο καπνός του τσιγάρου αλλά και ευχάριστες όπως το άρωμα του συντρόφου σας, μπορεί να σας ζαλίζουν κατά τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Για τη ζαλάδα ευθύνονται και πάλι οι ορμόνες και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τις δυσάρεστε μυρωδιές.

Ναυτία και εμετός

Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι είστε έγκυος. Για να αισθανθείτε καλύτερα σκεφτείτε ότι κρατάνε συνήθως μόνο τις πρώτες 19 βδομάδες της εγκυμοσύνης. Το λεμόνι και οι καραμέλες μέντας μπορεί να διευκολύνουν την αναγούλα. Αν κάνετε συχνά εμετό, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις φαρμακευτικές αγωγές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Πρήξιμο στήθους

Οι αλλαγές στο στήθος σας μπορεί να είναι άλλο ένα πρόωρο σημάδι της εγκυμοσύνης. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την ευαισθησία του στήθους είναι να πάρετε ένα σουτιέν μεγαλύτερου μεγέθους ή αθλητικό σουτιέν για περισσότερη υποστήριξη.

Συχνοουρία

«Στην αρχή της εγκυμοσύνης η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνοουρία» λέει ο Xavier Pombar, μαιευτήρας στο Rush University Medical Cen. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί αυτό. Το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα!

Δυσκολία στην αναπνοή

Μερικές γυναίκες αισθάνονται μια ήπια δυσκολία στην αναπνοή κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεστε επιπλέον οξυγόνο λόγω του έμβρυο που μεγαλώνει. Συζητήστε το με το γιατρό σας αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:
•    Ξαφνική εμφάνιση της δύσπνοιας που δεν συνδέεται με άσκηση.
•    Αναπνοή που μπορεί να είναι επώδυνη.
•    Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε όταν είστε ξαπλωμένη.

Τα σημάδια αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι πιο σοβαρό.

Φυσικές αλλαγές

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα του κόλπου και στην απαλότητα του τραχήλου της μήτρας που μόνο ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να καταλάβει. «Να θυμάστε βέβαια ότι, ενώ όλα αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης παράλληλα μπορεί να σημαίνουν και κάτι άλλο συμπεριλαμβανομένου του  προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)» λέει ο Pombar. «Το πιο αξιόπιστο πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η πρώτη χαμένη περίοδο σας, εάν έχετε σταθερό κύκλο», συμπληρώνει.