Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι ο τοκετός είναι η πιο επώδυνη εμπειρία της ζωής τους.
Όμως, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η μνήμη της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι οι μαμάδες τείνουν να ανακαλούν στη μνήμη τους μόνο τις χειρότερες στιγμές του τοκετού τους, παρά ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι οι αναμνήσεις από τη γέννηση του παιδιού επικεντρώνονται κυρίως στις στιγμές κορύφωσης του πόνου.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες συνόδευσαν 320 γυναίκες στην αίθουσα τοκετού, όπου αξιολογούσαν τα επίπεδα του πόνου τους ανά 20 λεπτά, με κλίμακα από το 1 έως τα 100. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαν μαζί τους, αρχικά 2 μέρες κι έπειτα 2 μήνες μετά, ρωτώντας τους και πάλι για τα επίπεδα του πόνου κατά τη γέννα.
Αυτό, λοιπόν, που ανακάλυψαν είναι ότι οι νέες μαμάδες -ακόμα και 4 μήνες μετά την εμπειρία του τοκετού- ανακαλούσαν στο μυαλό τους τα επίπεδα του πόνου που βίωσαν κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων στιγμών της διαδικασίας, αλλά και στο τέλος της γέννας.
Αυτό που είναι αναμενόμενο, είναι ότι οι γυναίκες που γέννησαν με επισκληρίδιο είχαν χαμηλά επίπεδα πόνου οπότε δεν προβληματίστηκαν σχετικά με την συνολική εμπειρία τους από τον τοκετό, συγκριτικά με εκείνες που έφεραν το παιδί τους στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό.
Παραδόξως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του τοκετού δεν επηρεάζει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε οι γυναίκες τον πόνο το μήκος της παράδοσης δεν σχετίζεται με το πόσο οδυνηρή αξιολογηθούν οι γυναίκες εργασίας τους είτε σε παρακολούθηση.
Αυτή η μελέτη λοιπόν βάζει ένα τέλος στην προκατάληψη που θέλει τους ανθρώπους να θυμούνται μόνο το τελικό σημείο μιας εμπειρίας και να αγνοούν όλα τα υπόλοιπα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science».
Πηγή: DailyMail.com