Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Όσα ποτέ κανείς δεν σας είπε

Στις ταινίες, συνήθως η πρωταγωνίστρια καταλαβαίνει ότι είναι έγκυος όταν τη πιάνει ναυτία ένα πρωινό και τρέχει στην τουαλέτα.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σας βοηθήσουμε. Δείτε τον κατάλογο με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που είναι λιγότερα γνωστά, καλό είναι όμως να τα γνωρίζετε.

Ναυτίες όλη μέρα

Η πρωινή αδιαθεσία είναι από τα πιο γνωστά πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι ο πραγματικός όρος είναι ανακριβής κι αυτό επειδή η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Μπορεί η ναυτία να είναι πιο συχνή το πρωί αλλά πολλές γυναίκες μπορεί να ταλαιπωρούνται από ναυτίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Εξάντληση

Οι τεράστιες αλλαγές στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν απίστευτη κούραση, λέει η μαία Elizabeth Stein. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης, μαζί με τις αλλαγές στην παραγωγή του αίματος, το μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή κουράζουν τόσο πολύ την έγκυο ώστε ακόμα και η συγκέντρωση μπορεί να γίνεται με δυσκολία. Μία έγκυος εξομολογείται: «Είμαι συνήθως πολύ οργανωμένη … Σήμερα το πρωί ο προϊστάμενος μου είχε μια συνάντηση και ξέχασα εντελώς να εκτυπώσω τα έγγραφα που χρειαζόταν. Είναι ενοχλητικό αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω.»
Η κούραση τείνει να είναι πιο μεγάλη κατά το πρώτο τρίμηνο αλλά κάποιες γυναίκες αισθάνονται κουρασμένες και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Το επιπλέον βάρος μπορεί να σας κάνει να κουράζεστε πιο εύκολα ή να έχετε προβλήματα στον ύπνο λόγω της κοιλιάς που μεγαλώνει. Συμβουλευτείτε τον γιατρός σας αν αισθάνεστε υπερβολική κόπωση και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις για την αναιμία.

Φαγούρα

Κάποιες γυναίκες αισθάνονται φαγούρα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συνήθεις περιοχές είναι το στήθος και η κοιλιά, όπου το δέρμα τεντώνεται λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους.

Δυσκοιλιότητα

Το πιθανότερο είναι να έρθετε αντιμέτωπες με την δυσκοιλιότητα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό γίνεται εξαιτίας :

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να χαλαρώσει ή να προληφθεί με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, πίνοντας άφθονο νερό και με την τακτική άσκηση.

Καούρα

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι η καούρα, το αίσθημα καύσου μεταξύ του στέρνου και του λαιμού. Για να χαλαρώσετε:

Απρόβλεπτες αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες και το άσθμα μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες βλέπουν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται, ενώ άλλες παρατηρούν το αντίθετο. Συζητήστε το οπωσδήποτε με τον γιατρό σας.

Πηγή: webmd.com