Το μωρό θεωρείται ότι έχει απογαλακτιστεί όταν σταματάει εντελώς το θηλασμό και παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από άλλες πηγές, εκτός από το στήθος. Παρά το γεγονός ότι τα μωρά επίσης απογαλακτίζονται από το μπιμπερό, ο όρος αυτός αναφέρεται όταν ένα μωρό σταματά το θηλασμό.
Ο απογαλακτισμός δεν σηματοδοτεί το τέλος του δεσμού που αναπτύχθηκε μεταξύ εσάς και του παιδιού κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Απλά σημαίνει ότι το μωρό σας θα τρέφεται από εδώ και πέρα με άλλους τρόπους.
Για παράδειγμα αν θηλάζατε συχνά το παιδί σας για να σταματήσει να γκρινιάζει, θα πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο ώστε να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα. Διαβάστε ένα βιβλίο, τραγουδήστε μαζί ένα τραγουδάκι ή παίξτε με ένα παιχνίδι. Εάν το παιδί σας διαμαρτύρεται, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη, ήρεμη και σταθερή στον τόνο της φωνής σας. Εάν χρειαστεί επιστρατεύστε τον σύντροφό σας για μια αγκαλιά.
Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω τον απογαλακτισμό;
Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πότε είναι η ώρα να απογαλακτιστεί το μωρό σας και δεν χρειάζεται να δίνετε προθεσμίες. Θα το κάνετε όταν το παιδί σας είναι έτοιμο. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στις μητέρες να θηλάζουν για ένα χρόνο τουλάχιστον και ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάζουν ακόμα περισσότερο αν το θέλουν οι ίδιες και τα μωρά τους.
Παρά τα όσα λένε φίλοι, γνωστοί, συγγενείς ή ακόμα και άγνωστοι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να απογαλακτιστεί ένα μωρό. Μπορεί να το επιλέξετε επειδή αισθάνεστε κουρασμένη σωματικά και ψυχολογικά από τον θηλασμό ή μπορεί να θελήσετε να σταματήσετε να θηλάζετε αφού το μωρό σας μεγαλώσει λίγο.
Απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό
Ο απογαλακτισμός που καθοδηγείται από το μωρό έχει στόχο να τονώσει την ανεξαρτησία του μωρού. Το μωρό σας θα φάει απευθείας «κανονικές» τροφές και θα μάθει να τρώει μόνο του.
Για να το ιντριγκάρετε μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι. Προσφέρετε μαλακές τροφές που μπορεί να πιάσει μόνο τους, όπως μπρόκολο, καρότα ή μπαστουνάκια τυρί. Σίγουρα θα κάνει έναν μικρό χαμό γύρω του και θα λερώνει τα πάντα, αλλά πώς αλλιώς θα πειραματιστεί; Βάλτε το μωρό να κάτσει στο ειδικό καρεκλάκι του φαγητού με όρθια πλάτη και φροντίζετε να κοιτάζει μπροστά για να καταπίνει εύκολα.
Πειραματιστείτε με γεύσεις
Μη φοβηθείτε να δώσετε πιο περίπλοκες γεύσεις στο μωρό σας. Μπορείτε μάλιστα να προσθέσετε και μερικά μπαχαρικά όπως κανέλα. Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερες γεύσεις δοκιμάσει στη βρεφική ηλικία, τόσο πιο εύκολα θα τολμά στην παιδική.
Πότε να προχωρήσετε στον απογαλακτισμό
Ο απογαλακτισμός είναι πιο εύκολο να γίνει όταν το παιδί αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό, και αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή αφότου ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή (περίπου 4 – 6 μηνών). Κάποια μωρά αρχίζουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για στερεά τροφή περίπου στους 12 μήνες, αφού έχουν ήδη δοκιμάσει μια ποικιλία τροφίμων και πιουν το γάλα τους από ποτήρι.
Σε κάθε περίπτωση αν βλέπετε ότι το μωρό γίνεται ιδιότροπο και ανυπόμονο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ότι αποσπάται εύκολα η προσοχή του, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Πότε οι μητέρες οδηγούνται στον απογαλακτισμό;
Μπορεί να αποφασίσετε ότι θα ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό επειδή πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας. Ή ίσως επειδή έχετε κουραστεί και νιώθετε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εάν είστε έτοιμη, αλλά το παιδί σας δεν δείχνει σημάδια ότι θέλει να σταματήσει τον θηλασμό, μπορείτε να το κάνετε σταδιακά. Θέλει χρόνο και υπομονή. Επίσης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το πώς προσαρμόζεται στην αλλαγή.
Πάντως δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε απότομα. Για παράδειγμα ένα Σαββατοκύριακο μακριά από το μωρό ή το μικρό παιδί σας, δεν είναι καλή ιδέα για να τελειώσετε με τον θηλασμό. Οι ειδικοί λένε ότι ο απότομος τρόπος μπορεί να τραυματίσει ψυχολογικά το μωρό σας ή και να προκαλέσει λοίμωξη στο στήθος σας.
Πώς να προχωρήσετε στον απογαλακτισμό
Ξεκινήστε σιγά σιγά και να είστε προετοιμασμένοι για τα σημάδια απογοήτευσης από το μωρό σας. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να:
- Παραλείψετε ένα γεύμα. Δείτε την αντίδραση του παιδιού σας αν αντί για το στήθος του προσφέρετε ένα μπιμπερό ή ένα φλιτζάνι γάλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μητρικό γάλα με γάλα εμπορίου για βρέφη ή αγελαδινό (αν το παιδί σας είναι τουλάχιστο ενός έτους).
- Μειώστε τις φορές που θα θηλάσετε ή περιορίστε τις σε μια φορά την εβδομάδα, σταδιακά βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από το μωρό που ενδεχομένως θα γκρινιάζει, το στήθος σας μπορεί να διογκωθεί ή να προκληθεί μαστίτιδα.
- Συντομεύετε με τον θηλασμό. Ξεκινήστε περιορίζοντας τον χρόνο που βρίσκεται το παιδί στο στήθος σας. Αν είναι συνήθως 10 λεπτά, κάντε τα 5.
- Ανάλογα με την ηλικία δώστε ένα υγιεινό σνακ στο παιδί σας, όπως ένα μήλο ή ένα λαχανικό. Οι χυμοί φρούτων πρέπει να αραιώνονται (δέκα μέρη νερό προς ένα μέρος χυμό) και να δίνονται μόνο με τα γεύματα. Αυτό γιατί θα κάνουν κακό στα δοντάκια του, όποτε βγουν.