Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού η οποία συνήθως προκαλείται εξαιτίας κάποιας μόλυνσης.
Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, αν και συνήθως προσβάλλει τη θηλάζουσα γυναίκα κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών του θηλασμού. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρεί πολύ τη νέα μητέρα με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να σταματούν εντελώς το θηλασμό. Στην πραγματικότητα όμως ο θηλασμός βοηθά να ξεπεραστεί η μόλυνση και δεν βλάπτει την υγεία του μωρού.
Τι προσκαλεί τη μαστίτιδα
Η μαστίτιδα συμβαίνει όταν κάποιο βακτήριο εισέρχεται στο μαστό μέσω της θηλής. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια μητέρα που θηλάζει έχει πληγή στη θηλή ή εάν ένα τμήμα του στήθους δεν απέβαλε την ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος και αυτό έμεινε στο στήθος. Μαστίτιδα μπορεί ακόμα να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου και φαγητού από την θηλάζουσα μητέρα, το άγχος, τα σφιχτά σουτιέν και ο απότομος απογαλακτισμός.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η μαστίτιδα συνήθως ξεκινά από μια περιοχή στον μαστό. Μπορεί να σας φαίνεται σκληρό, κόκκινο ή ζεστό στην αφή ή και όλα. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, ρίγη, κόπωση και πόνους στο σώμα .
Σημάδια ότι η μαστίτιδα επιδεινώνεται είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες στη μασχάλη, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή να αισθάνεστε ότι έχετε γρίπη και τα σημάδια να μην υποχωρούν.
Είναι πιθανό να πάθετε μαστίτιδα ενώ θηλάζετε εάν:
- Είχατε μαστίτιδα και παλαιότερα.
- Καθυστερείτε ή παραλείπετε το θηλασμό. Γενικότερα να ξέρετε ότι όταν δεν αδειάζετε τακτικά το στήθος από το γάλα, τότε αυτό διογκώνεται υπερβολικά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα.
- Αν πονάτε πολύ και δεν αντέχετε να θηλάσετε από το διογκωμένο μαστό χρειάζεται οπωσδήποτε να αδειάσετε το στήθος με το θήλαστρο ή το χέρι. Διαφορετικά, αν το γάλα δηλαδή παραμείνει κινδυνεύετε να πάθετε απόστημα μαστού (σκληρή μάζα).
- Έχετε τραυματισμένες ή ερεθισμένες θηλές οι οποίες μπορεί να προκληθούν λόγω κακής τοποθέτησης του μωρού πάνω στο στήθος ή εάν εκείνο γαντζώνεται από το στήθος σας.
- Έχετε αναιμία. Λόγω της αναιμίας κουράζεστε πιο εύκολα και είναι μειωμένη η αντίσταση του οργανισμού σας σε λοιμώξεις όπως η μαστίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα;
Ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση αφού βέβαια πρώτα του αναφέρετε τα συμπτώματα και σας εξετάσει. Η λήψη αντιβιοτικών, ενδεχομένως και αναλγητικών είναι απαραίτητη για ένα χρονικό διάστημα και σε λίγες μόλις μέρες θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.
Επηρεάζει η μαστίτιδα το μωρό;
Παρόλο που η μητέρα αισθάνεται έντονο πόνο και αδιαθεσία, η μαστίτιδα δεν επηρεάζει το μωρό. Μάλιστα είναι απολύτως ασφαλές, εάν το επιθυμείτε, να συνεχίσετε το θηλασμό από το μαστό που έχει φλεγμονή ή μόλυνση. Ακόμα και αντιβίωση να παίρνετε δεν υπάρχει κίνδυνος για το μωρό, αφού όλες οι αντιβιώσεις για τη μαστίτιδα είναι συμβατές με το θηλασμό. Απλώς το γάλα μπορεί να φαίνεται στο μωρό πιο αλμυρό από το συνηθισμένο.