Ποιες τροφές να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που θηλάζουν η καλή διατροφή είναι ακόμη πιο σημαντική από ότι ήταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Μια καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με τρόφιμα που σας αρέσουν είναι ότι καλύτερο, αλλά ορισμένα τρόφιμα, όσο και να τα αγαπάτε μπορεί να μη βρίσκουν σύμφωνο το μωρό. Ειδικότερα, υπάρχουν κάποιες «στάνταρ» τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση ή την ποιότητα του γάλακτος και να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα στο μωρό.

Ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω:

Καφεΐνη

Ένα μέρος της καφεΐνης που καταναλώνετε μεταφέρετε στο μητρικό γάλα με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία στο μωρό ή ακόμα και προβλήματα στον ύπνο. Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν καφεΐνη όπως καφές, τσάι και σοκολάτα ή στραφείτε σε ντεκαφεινέ προϊόντα.

Ψάρι

Όσον αφορά τα ψάρια, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην κατανάλωση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Κάποια από τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού καθώς και να επηρεάσει το νευρικό του σύστημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από μία φορά  την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά και, μάλιστα, να προτιμούν όσα είναι μικρά και κατά συνέπεια δεν περιέχουν ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδες, σαρδέλα, μπαρμπούνι κ.λπ.).

Μπρόκολο

Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, όταν καταναλώνουν μπρόκολο, κουνουπίδι και άλλα ινώδη τρόφιμα, έτσι και τα μωρά ενδεχομένως να έχουν ενοχλήσεις στην κοιλίτσα τους. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτά τα τρόφιμα, προτιμήστε τα τουλάχιστον στον ατμό ατμού ή ελαφρώς σοταρισμένα για να μειωθεί ο κίνδυνος της «επίθεσης» αερίων.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Εάν το μωρό σας πάσχει από δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, είναι σημαντικό να παραλείψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεδομένου ότι η σόγια δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή, δοκιμάστε γάλα αμυγδάλου.

Τα πικάντικα

Μπορεί να τρελαίνεστε για πιπεριές, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και για το μωρό σας. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ιδιότροπο μια ημέρα, όπου μπορεί να φάγατε κάτι πικάντικο, καλό είναι να «λείπει» η θερμότητα από το φαγητό σας.

Μέντα

Η κατάποση μεγάλης ποσότητας φύλλων μέντας, όπως π.χ στο τσάι σας, μπορεί να μειώσουν την παροχή του γάλακτος. Για να διατηρήσετε το γάλα σας στις ίδιες ποσότητες, αντικαταστήστε τη μέντα με το χαμομήλι, το οποίο μπορεί παράλληλα να έχει κατευναστική επίδραση. Προσέξτε επίσης τις καραμέλες για το λαιμό που περιέχουν συμπυκνωμένα αιθέρια έλαια μέντας.

Ξηροί καρποί

Εάν οι γονείς ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τότε το παιδί σας έχει αυξημένες πιθανότητες να την «κληρονομήσει». Μέχρι να είστε σε θέση να πειραματιστείτε με τις τροφές, μείνετε μακριά από αυτά τα σνακ.

Σκόρδο

Η απαγόρευση αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την γευστική εμπειρία του μωρού παρά με οτιδήποτε άλλο. Όταν το σκόρδο μεταδίδεται μέσω του γάλατος, δημιουργεί μια άγνωστη και δυσάρεστη γεύση στο παιδί.

Αλκοόλ

Είναι εντάξει εάν πίνετε  ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αλλά η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει κακό αντίκτυπο τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί μέχρι και να  εμποδίσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Παράλληλα, η κατανάλωση μητρικού γάλακτος που περιέχει ίχνη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αύξηση του σωματικού βάρους ή να δημιουργήσει αδυναμία και ατονία στο μωρό. Αν συνοδεύετε το μεσημεριανό ή το δείπνο σας με αλκοόλ, φροντίστε να μη θηλάσετε για τις επόμενες δύο ώρες.