Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού

Είτε είστε έγκυος είτε νέα μαμά, η σκέψη για το αν πρέπει ή όχι να θηλάσετε είναι πιθανόν να βρίσκεται ήδη στο μυαλό σας.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γαλουχήσετε το μωρό σας, αλλά όταν πρόκειται για ιδιαιτερότητες, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο θολό. Γι ‘αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Νέες μελέτες αναφέρουν ξανά και ξανά τα οφέλη του θηλασμού τόσο για την υγεία του μωρού όσο και για τη μητέρα. Διαβάστε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα του θηλασμού και πάρτε την σωστή απόφαση.

Ενίσχυση ανάπτυξης και IQ

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ. Ειδικότερα, επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία εξέτασαν 280 παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών. Τα παιδιά που είχαν θηλάσει για παραπάνω από 8 μήνες είχαν λεκτικό IQ κατά 6 μονάδες υψηλότερο από τα αντίστοιχα παιδιά που θήλασαν για λιγότερο χρόνο ή και καθόλου. Παράλληλα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Παιδιατρικής Ένωσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια «αιτιώδης σχέση της διάρκειας του θηλασμού με τη δεκτική γλώσσα και τη λεκτική επικοινωνίας αργότερα στη ζωή του

Είναι το τέλειο φαγητό

Με τον ιδανικό συνδυασμό σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά, το μητρικό γάλα προσφέρει στο μωρό σας ότι ακριβώς χρειάζεται για σωστή και υγιή ανάπτυξη.

Ευκολότερο στην πέψη

Το μητρικό γάλα είναι εύκολο στην πέψη οπότε μειώνει την συχνότητα δυσκοιλιότητας και κωλικών.

Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα του μωρού. Παράλληλα τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα βοηθούν στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άσθματος ή αλλεργιών

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, λέγεται ότι έχουν λιγότερες λοιμώξεις στο αυτί και λιγότερες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Βοηθάει το παιδί να διατηρήσει ένα φυσιολογικό βάρος

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Ιαπωνία, οι μανούλες που θηλάζουν τα παιδιά τους για περίπου έξι μήνες, τους κάνουν ένα σπουδαίο δώρο αφού μειώνουν τις πιθανότητες της παχυσαρκίας.Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 43.000  παιδιά. Περίπου το 20% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα θήλασαν αποκλειστικά για έξι μήνες. Όπως διαπιστώθηκε, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι ή επτά μήνες της ζωής τους, σε σύγκριση με το τάισμα με το μπιμπερό, οδήγησε σε μειωμένο κίνδυνο του υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών ηλικίας 7-8.

Ο θηλασμός συνδέεται με ελαττωμένο κίνδυνο SIDS

Ύστερα από πολλές αναλύσεις, οι ερευνητές έχουν βρει μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στον μητρικό θηλασμό και  στον χαμηλότερο κίνδυνο SIDS, ειδικά εάν πρόκειται για αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του βρέφους.

Τα οφέλη για τη μητέρα:

Προστασία της μητέρας από καρκίνο μαστού και ωοθηκών

Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έως 25 %. Παράλληλα, ένας από τους λόγους για τους οποίους μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης  καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών είναι ότι κατά τη διάρκεια της γαλουχίας τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλότερα

Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε σχέση με τις γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα των ισχίων μετά την εμμηνόπαυση.

Προάγει την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό

Ο θηλασμός πέρα από τα πολλά οφέλη για την μητέρα και το βρέφος προάγει και την απώλεια περιττού βάρους. Με το θηλασμό καίτε μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Τέλος, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση χρημάτων από την μη αγορά βρεφικού γάλακτος εμπορίου