«Το μωρό μου είναι άρρωστο! Να συνεχίσω να το θηλάζω;»

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, όλη η οικογένεια είναι ανήσυχη. Πόσο μάλλον όταν είναι άρρωστο το μωρό της οικογένειας! Οι συνηθισμένες ασθένειες είναι το κοινό σε όλους μας και γνωστό κρυολόγημα και η γαστρεντερίτιδα.

Τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν συγκριτικά με τα μωρά που θηλάζουν. Αυτό επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα στερείται ορισμένων προστατευτικών παραγόντων (π.χ. αντισώματα) που περιέχονται στο μητρικό γάλα. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός (που σημαίνει κανένα άλλο υγρό ή στερεό συστατικό, ούτε καν νερό) για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού σας είναι η πιο σημαντική προστασία που του δίνεται από οποιεσδήποτε ασθένειες και το καλύτερο ξεκίνημα! Σε κάθε περίπτωση όμως, το μητρικό γάλα δεν είναι μαγικό και δεν μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες για πάντα. Όταν όμως ένα μωρό που θηλάζει αρρωσταίνει, πρέπει να θηλάσει περισσότερο γάλα κι όχι λιγότερο. Αυτό για να δυναμώσει γρηγορότερα και να παραμένει καλά ενυδατωμένο.

Εδώ είναι κάποιες πληροφορίες για να βοηθήσετε ένα παιδί που θηλάζει να αισθανθεί καλύτερα σε περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα διάρροιας, εμετού ή ρινικής συμφόρησης .

Διάρροια και εμετός

Αν το μωρό σας έχει διάρροια ή κάνει εμετό, είναι λογικό να ανησυχείτε και να αναρωτιέστε αν μπορείτε να συνεχίσετε να το θηλάζετε. Είναι πιθανό να έχετε ακούσει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν η κοιλίτσα είναι αναστατωμένη. Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι κάποια δόση αλήθειας σε αυτό, το μητρικό γάλα δεν συγκαταλέγεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό παιδίατρο Δρ Stephen Buescher , το μητρικό γάλα δεν είναι μια απλή τροφή, είναι μια εξειδικευμένη τροφή η οποία υποστηρίζει άψογα το βρεφικό σύστημα.

Αν λοιπόν το μωράκι σας που θηλάζει έχει πάθει γαστρεντερίτιδα, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να συνεχίσετε να το θηλάζετε. Τα περισσότερα μωρά μάλιστα ανακάμπτουν με τον θηλασμό και δεν χρειάζεται έτσι στοματικό διάλυμα ηλεκτρολυτών. Το μητρικό γάλα αφομοιώνεται γρήγορα από τον οργανισμό, έτσι αν το μωρό σας κάνει και πάλι εμετό ή έχει διάρροια, η διαδικασία της πέψης θα έχει γίνει και θα προλάβει να πάρει κάποια από τα θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως το στοματικό διάλυμα ηλεκτρολυτών έχει μικρή διατροφική αξία και δεν περιέχει τα σπουδαία συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα.

Σε κάθε περίπτωση όταν ένα μωρό που θηλάζει κάνει διάρροια ή εμετό, συνεχίζει κανονικά τον θηλασμό – όσο θέλει το μωρό – αλλά είναι σημαντικό μέχρι να επανέλθει τελείως, να μην καταναλώνει η ίδια η μαμά που θηλάζει γαλακτοκομικά , κυρίως αγελαδινά, δίνοντας προσοχή και στο γάλα που κρύβεται σε άλλα προϊόντα τυποποιημένα πχ. μπισκότα, γλυκά, ψωμί του τοστ κλπ.

Ρινική συμφόρηση

Εάν το μωρό σας έχει κρυολογήσει, πιθανόν να δυσκολεύεται να συντονίσει την αναπνοή και το πιπίλισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν συμβεί αυτό, τα ακόλουθα σημεία μπορεί να βοηθήσουν:

Και πάλι βέβαια μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο θηλασμός δεν βοηθάει εάν το μωρό σας έχει μια λοίμωξη του αναπνευστικού, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν την παραγωγή βλέννας.

Πρώτον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας (εκτός βέβαια το άτομο είναι ευαίσθητο στις πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος) και, δεύτερον όπως προαναφέραμε το μητρικό γάλα δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν.

Τι γίνεται αν το μωρό αρνείται να θηλάσει;

Το μωράκι σας μπορεί να μη θέλει να θηλάσει όταν είναι άρρωστο, ειδικά να πονάει ο λαιμός ή τα αυτάκια του. Όταν συμβαίνει αυτό προφανώς θηλάζει με μειωμένη όρεξη και σιγά σιγά θα ανακάμψει. Εννοείται πώς για τη μαμά είναι μια πολύ αγχωτική εμπειρία. Συνεχίστε να προσπαθείτε και δοκιμάστε διάφορες στάσεις θηλασμού. Παραμείνετε επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρο και αναζητήστε τις ιατρικές συμβουλές.

 

Πηγή: bellybelly.com