Η μακρύτερη διάρκεια θηλασμού ενός μωρού σχετίζεται με αυξημένη νοημοσύνη ως ενήλικος, καθώς επίσης και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και απόκτηση μεγαλύτερων εισοδημάτων, όπως υποστηρίζει νέα βραζιλιανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη που διήρκησε 30 χρόνια και συμπεριέλαβε σχεδόν 3.500 εθελοντές από τη μέρα που γεννήθηκαν έως ότου έγιναν 30 ετών, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου στην επιθεώρηση «The Lancet Global Health.»
Όπως είπε ο Δρ. Μπερνάρντο Λέσα Χόρτα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πελότας, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της έρευνας «οι επιπτώσεις του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη του παιδιού είναι καλά στοιχειοθετημένες, όμως μέχρι σήμερα, ήταν ασαφές κατά πόσο αυτή η επίπτωση συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Η έρευνά μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο βελτιώνει τη νοημοσύνη έως τουλάχιστον την ηλικία των 30 ετών, αλλά επίσης έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς βελτιώνει το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος».
Οι επιστήμονες έκαναν τεστ νοημοσύνης στα 3.500 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και παράλληλα συνέλλεξαν στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο καθενός και την οικονομική κατάστασή του. Στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το αν είχαν θηλάσει ως μωρά και για πόσο χρονικό διάστημα.
Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και στις κατοπινές επιδόσεις του ατόμου (εξυπνάδα, μόρφωση, εισοδήματα). Όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα.
Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος, εμφάνιζε ως ενήλικος μεγαλύτερο δείκτη (IQ) τέσσερις μονάδες κατά μέσο όρο, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από ένα μήνα.
Το γενικό συμπέρασμά της ήταν πως ο θηλασμός ασκεί μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία και στην εξέλιξη ενός ατόμου και πως όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη αυτά.
Πηγή: popsugar.com