Δεν αποκαλούν τυχαία «ωδίνες» τις ωδίνες του τοκετού. Είναι γνωστό άλλωστε πώς ο τοκετός συνοδεύεται με πόνο. Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τον πόνο και ευτυχώς είναι παραπάνω από ένας.
Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας. Έτσι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προετοιμαστείτε για να μπείτε στο ευρύ κόσμο της διαχείρισης του πόνου.
Χωρίς φαρμακευτική αγωγή
Χαλάρωση
«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι το μυαλό σας,» λέει η Stacey Rees, πιστοποιημένη νοσοκόμα-μαία σε Μαιευτήριο, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η ιδέα είναι απλή – ο φόβος κάνει ακόμα μεγαλύτερο τον πόνο, γεγονός που σας αγχώνει και περισσότερο. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε τις στιγμές που δεν πονάτε – τον χρόνο δηλαδή μεταξύ των συσπάσεων – και όχι να τον περνάτε περιμένοντας τον πόνο που έρθει.
Αναπνοές
Για να μείνετε χαλαροί, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προσοχή στην αναπνοή σας. Θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και το μυαλό σας. Τα είδη των αναπνοών είναι τρία και είναι τα παρακάτω:
Αργή βαθιά αναπνοή: αναπνοή από τη μύτη, και εκπνοή από το στόμα.
Ρυθμική αναπνοή: ρηχές αναπνοές και ρυθμικές κατά τη διάρκεια κάθε συστολής.
Τυποποιημένη αναπνοή: αναπνοές κατά τη διάρκεια των ισχυρών συστολών.
Μετακινήσεις
Το περπάτημα και οι εναλλαγές στις θέσεις, όχι μόνο θα απαλύνουν τον πόνο αλλά μπορεί να συμβάλλουν στην πρόοδο του τοκετού και η κίνηση να ενθαρρύνει την περιστροφή του μωρού προς τα κάτω μέσα από το πυελικό κανάλι. Μπορείτε να δοκιμάσετε θέσεις όπως τα χέρια και τα γόνατα στο κρεβάτι ή όρθια, οκλαδόν ή να κάθεστε από την πλευρά του κρεβατιού.
Θεραπεία στο νερό
Το ζεστό νερό μπορεί να κάνει θαύματα για την μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Ένιωσα καταπληκτικά και κατευθείαν χαλάρωσα», θυμάται η Σύνθια, μητέρα του τρίχρονου Άλεξ.
Μην υποτιμάτε λοιπόν τη δύναμη του ντους – η δύναμη του ζεστού νερού όχι μόνο θα σας κρατήσει χαλαρή, αλλά θα κάνει και μασάζ.
Μασάζ
Το μασάζ είναι κάτι που ανακουφίζει τις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Αφού το μωρό μας γεννήθηκε, ο σύζυγός μου παραπονέθηκε ότι τα χέρια του πονούσαν πολύ από το τρίψιμο στην πλάτη μου», λέει η Kari, μαμά της δίχρονης Jorja. «Εννοείται πώς έβαλα τα γέλια!», προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση όμως μη διστάσετε να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας τρίψει τα πόδια ή να κάνει μασάζ στα χέρια ή τους κροτάφους ώστε να σας αποσπάσει την προσοχή, να χαλαρώσετε, και γενικά να νιώσετε φροντίδα, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ηθική ώθηση.